Ден на отворените врати в Окръжен съд-Силистра

На 27 септември Окръжен съд-Силистра проведе „Ден на отворените врати“ на тема: „30 години Конституция на Република България-върховенство на правото, демокрацията и защитата на основните права“.

Участие в инициативата взеха ученици от XIа клас, специалност „Икономическа информатика“ в ПГСУАУ „Атанас Буров“-Силистра.

Гостите бяха приветствани от Председателя на Окръжен съд-Силистра съдия Пламен Неделчев.

„…Конституцията на Република България гарантира свободата и равенството на хората по достойнство и права.

Спазването на правните норми, и зачитането на правата на другите е в основата на демократичното и пълноценно развитие на нашето общество.

Нашата основна цел е да покажем, че в Окръжен съд-Силистра властва върховенството на Конституцията на България и справедливото прилагане на законите.“-каза съдия Неделчев.

Той говори за функциите на съдията, съдебните заседатели, прокурора, вещите лица, свидетелите, съдебният секретар. Присъстващите съдии също направиха важни разяснения и споделиха опит.

Учениците задаваха въпроси, свързани с организацията и протичането на съдебния процес. Те видяха как изглеждат деловодствата на съда, а също и делата, които се съхраняват там.

Всички присъстващи получиха Конституция на Република България, полезни информационни, и образователни материали за правата и задълженията на гражданите, и за дейността на съдебната власт.

Денят на отворените врати в Окръжен съд-Силистра продължи с ученици от III-а клас от СУ „Никола Йонков Вапцаров.

Любознателните ученици влязоха за първи път в съдебната палата, където бяха запознати с изискванията за присъствие в сградата, а служба „Съдебна охрана“ извърши задължителната проверка, съгласно правилата за достъп и пропускателния режим.

Децата проявиха голяма активност по време на лекцията. За тях беше полезно да научат в какво качество хората могат да бъдат в съдебната зала и в сградата на съда. Те получиха полезни информационни материали, подходящи за тази възрастова група, като заявиха желание за бъдещи лекции по теми, избрани от тях.

Днешното посещение на третокласниците в Съдебната палата сложи началото на инициативата на Окръжен съд-Силистра за ранна превенция сред подрастващите, за възпитаване на правна култура и ценностно отношение към действащото законодателство.

Провеждането на Деня на отворените врати е част от информационната кампания на Висшия съдебен съвет под наслов „Открито за съдебната власт.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе