В ход е идеята през август децата да могат да гледат детските пиеси на театъра в Силистра на голям екран по схемата кинотеатър

По време на отпуска на трупата на силистренския театър записи на детските постановки ще се излъчват на екран за да могат да бъдат наблюдаване от децата на града и техните родители. Това е по идея на директора на театъра Златина Станева, която го заяви пред Общинско радио.

„Мисля, че тази идея ще предизвика интерес поради ще дадем възможност за една по различна забава и ангажираност на децата, споделя Станева и допълва , че вече има запитвания как ще продължи програмата през август. Има наличен и проектор и екран, така че след като доузрее идеята в главата и и бъде обсъдено с трупата, нещата са на път да се случат.
„След като имаме техническа възможност да осъществим идеята си мисля защо пък да не я осъществим”, допълва Станева.

В ролята си на нов- стар директор Златина Станева сподели пред журналисти, че по отношение на програмата на театъра не предвижда кой знае какви промени. Представленията, които се предвижда да бъдат разработени като проекти са съобразени с наличния творчески състав и на този етап по думите на Станева не се предвижда разширение на щата.

Въпреки, че по щат нямаме сценограф и режисьор това пък ми помага, дава ми свобода да подбирам режисьорски и сценографски хрумвания и идеи” споделя Златина Станева и допълва, че по отношение на творческата дейност на трупата има изграден цялостен репертоарен план за следващите четири години, като той е разделен на основна и поддържаща част.

„Основната линия на нашия репертоар продължава представянето на класически произведения, защото практиката показва, че в нашия добруджански край хората имат нужда от представления, които да са близки до техния бит и разбирания. Длъжни сме да си изпълняваме мисията да отговаряме на очакванията на нашата публика, дейността ни е симбиоза между актьори и зрители и ако зрителите не харесват това , което актьорите творят на сцената те няма да идват на театър. До края на годината в основната схема влизат „Криворазбраната цивилизация и„Чудо” по Иван Радоев, споделя директора на силистренския театър Златина Станева.

„Във финансовата гледна точка мога да кажа че от ноември 2020 година с постановление на Министерски съвет ни се осигуряват заплатите и осигуровките от работодателя. Всички други разходи се поемат от нашите приходи, тези ограничения по отношение на посещаемостта, както и няколкото затваряния се отразяват на приходите и генерираме недостиг. Правим си изключителна сметка за разходите и за разходваните средства по отношение на реализацията на новите творчески проекти. По отношение отново към репертоарната мрежа за следващите четири години предвиждат да се реализират проекти от българската класика , в това число и „Българи от старо време”, както и една от постановките на Ст.Л. Костов „Държавните липи”. Предвижда се да бъдат реализирани и проекти румънски и македонски автори.

От новата българска драматургия през първата половина на следващата година ще бъде реализиран и проектът „Дракончето Драчко” на Янко Митев., който се очаква в края на месеца да постави на силистренска сцена „Мечо Пух”.

“За мен е много важно да чувствам пулса на зрителите, какво приемат и искат и какво не, това ме държи в напрежение и ме стимулира да планирам работата на институцията. Това, че сме комбинирана структура определя и е спецификата на творческата дейност. Плашещото е рутината, работата на актьорите е на сцената , административната работа, контрола е на директора, много е важно тези два аспекта да не се смесва, ако се смесят идва рутината, а това е рисковано и опасно, споделя Станева.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе