РЕКИЦ Читалища в партньорска акция в област Силистра

Приключи съвместната информационна инициатива на Областен Информационен център – Силистра, Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) офис Силистра и Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища“ – Силистра (РЕКИЦ).

В рамките на 3 седмици бяха проведени т.вар. изнесени приемни в малки населени места във всички общини от област Силистра на тема „Европейските фондове – добри практики и предстоящи възможности“. Над 100 местни посетители получиха безплатен и улеснен достъп до информация за актуалните възможности при кандидатстване с проекти за 2021 г., както и до информационни материали с добри практики от вече изпълнени проекти.

Най-голям интерес бе регистриран към предстоящите подмерки по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. – 6.1 „Създаване на стопанства на млади фермери“ и 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“, планирани да бъдат отворени през септември тази година. На откритите щандове бяха отправени запитвания за условията за кандидатстване и за размера на финансовата помощ. С по 25 000 евро ще бъдат подкрепени младите земеделски стопани за създаване и развитие на стопанства, а малките земеделски стопанства ще бъдат финансирани с по 15 000 евро.

Припомняме, че експертите от НССЗ предоставят подробна информация по тези мерки, консултират земеделските стопани за възможностите и необходимите документи, както и изготвят безплатни проекти на потенциалните кандидати.

По-големите земеделските производители активно се интересуваха от отворената за кандидатстване подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. Подмярката има за цел да повиши конкурентоспособността на земеделието чрез инвестиции за внедряване на нови продукти, процеси и технологии в земеделските стопанства, както и за обновяване на производството. В рамките на предвидените дейности ще се насърчава въвеждането на нови технологии в производството и модернизация на физическия капитал.

Приоритетни са проекти в секторите „Плодове и зеленчуци“, „Животновъдство“ и „Етеричномаслени и медицински култури“. До края на годината е предвидено да бъде отворен и прием по Подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“.

Експертите в информационните центрове продължават да предоставят актуална и навременна информация на всички заинтересовани посетители намясто в офисите си в Силистра:
– Областен информационен център – Силистра: ул. „Симеон Велики“ №49, сграда на Художествената галерия, вход към Кукления театър, тел. 086 822 012.

Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) офис Силистра: ул. “Хр. Смирненски” № 2, ет 1, ст. 11 и 11А, тел. 086 820 306.

Областен информационен център – Силистра е част от националната мрежа от информационни центрове за популяризиране на Eвропейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ), регламентирана от Закона за управление на средствата от ЕСИФ. Центърът функционира в рамките на проект на Община Силистра, финансиран по Оперативна програма „Добро управление” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе