Проф. дин Георги Атанасов от РИМ-Силистра е сред участниците в Националната научна конференция “Иваново-Червен-Търново – наследството на Средновековието”

Проф. дин Георги Атанасов от Регионален исторически музей Силистра е сред участниците с презентация в Националната научна конференция “Иваново-Червен-Търново – наследството на Средновековието”, по повод 800 г. от основаването от Свети Йоаким, патриарх Търновски, на Скалния манастир при с. Иваново, Русенско, провеждана от РИМ Русе. Проф. д-р Николай Ненов, директор музея домакин на проявата, която е под егидата на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, обяснява, че Ивановските скални църкви се посещават годишно от 15-16 000 туристи. По повод годишнината на уникалния обект 40 учени медиависти разкриват по темата средновековни тайни.

От кореспонденция на БТА разбираме: според програмата, директорът на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова разказва за „Пръстенът на Георги от Калиакра“, д-р Мариан Нягое от Турну Северин представя отбранителни съоръжения от този стар български град в периода 13-15 век. Проф. д.изк. Константин Тотев предлага реконструкция на съставна икона от средновековния град Червен. Проф. д-р Пламен Павлов се е спрял на личността на цар Иван Асен II, който е първият първият дарител на скалните църкви при Иваново.

Скалните църкви при Иваново са първият в България обект на наследството, за който българските медии публикуват текст. В русенския вестник „Славянин“ от 12 май 1879 г. излиза обширна статия, в която те са посочени като старина. През 1978 г. в Луксор Ивановски скални църкви са включени в Листа на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

На 19 юни конференциятка се мести в Регионален иторически музей Велико Търново, където сред лекторите са проф. дфн Анчо Калоянов и проф. д-р Тодор Моллов.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе