Хорове от Силистра ще участват в Попово в конкурс за източно-православния песнопения

С два хора от Силистра – Смесен хор „Седянка“ при НЧ „Доростол“ с диригент Лидия Кулева и Хор при Доростолскка епархия – катедрален храм „Св. св. първоапостоли Петър и Павел“ Силистра с диригент Йорданка Димова ще премине в края на следващата седмица поредното издание на Национален православен фестивал „Св. св. Кирил и Методий“, един от малкото по рода си в страната, получил благословението на Свети синод на БПЦ.

Според публикация в БТА, цитираща Петър Кирилов – председател на инициатора за проявата – Сдружение на фолклор „Цветница: „Целта на фестивала е приобщаване към вярата и широко разпространение на песнопенията. На 12 и 13 юни Попово ще бъде духовен център на България. Певческият форум, който е имал и международно участие от Румъния, ще премине под патронажа на Русенската Света Митрополия, а организатори са община Попово и Сдружението инициатор. Съдействие ще оказва и местният храм „Успение Богородично“.

Фестивалът е с конкурсен характер и е предназначен за хорови и източно-православни песнопения от български и от славянски композитори. Още в първия ден ще бъде разучен фестивален химн, каквато традиция бе създадена преди години. Организаторите предвиждат съпътстваща програма“.

Фестивалът ще се разгърне в няколко населени места – изпълнение на участниците ще има в двамата храма в Попово, в квартал „Сеячи“ и в църквите в няколко населени места, включително в село Медовина, къдете бе изпълнението на конкурсните песни до преди две години.

В предишните си две участия Смесен хор „Седянка“ е оценен от журито с призове, признание за усилията на певците да реализират по най-добрия начин избора си на конкурсен материал. Хорът е наследник на най-добрите хорпови традиции в Силистра – от 1894 година насам и особено след създаването на Музикално дружество „Седянка“ през 1908 г. Участвал е в основата на 12 издания на Събора на хоровете от крайдунавските градове/страни. В историята си е имал 25 диригенти и над 250 произведения в репертоара си. Носител е на награди от конкурси у нас и в чужбина.

Хорът при Катедрален храм  „Св. Първовърховни апостоли Петър и Павел“ в гр. Силистра е формация, участваща в неделните и в празничните свети литургии на храма. Певците и диригентът се подчиняват на максимата, че църковното пение е неотменна част от Богослужението и създава у богомолците настроение за съзерцание и молитва.

Основна цел е изпълненията на хора да се отличават с вглъбеност и молитвено отношение, осъзнаване на дълбочината на Божествения текст и неговата връзка с музиката. Многогласното църковно песнопение има дълголетна традиция в силистренския катедрален храм. Преди Димова, диригенти на църковния хор в Силистра са били Евгени Мирев, Артюн Маркарян, Веселин Колев, Светла Димитрова, Димитър Боев.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе