Зрелостниците писаха по Йордан Йовков

„Смисълът на благодеянието“. Върху тази тема от откъса на йовковата творба „Песента на колелетата“ разсъждаваха зрелостниците на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Те писаха аргументативен текст, като избираха между есе и интерпретативно съчинение.

Днес е зрелостният изпит по БЕЛ

От младежите се очаква да са демонстрирали способност да разбират и тълкуват поставената тема, да формулират и аргументират теза, както и да са показали висока езикова култура.

Преди това изпитът включваше 30 затворени въпроса с по четири възможни отговора и 10 въпроса, които изискваха свободни отговори. Изпитът продължи 4 часа, а за учениците със специални образователни потребности – 6 часа.

Вижте изпитния вариант и отговорите за ДЗИ по БЕЛ от днес

45 924 зрелостници се явиха на днешната матура, която се проведе в 750 училища. Един в Ямбол и един в Самоков бяха отстранени заради ползване на мобилни устройства. В София трима се явиха без документи за самоличност, но след допълнителна проверка бяха допуснати до изпит.

Над 700 зрелостници са допуснати на ДЗИ по БЕЛ днес в област Силитра

Осем карантинирани зрелостници от различни градове на страната имаха възможност да положат изпита. Само двама болни от COVID-19 ще трябва да се явят на матура по български език и литература на 26 август т.г.

За първи път беше организирано видеонаблюдение във всички регионални управления на образованието, а не само в МОН.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе