Актуална информация за разпространението на COVID-19 в област Силистра

Към 6.12.2020 г. в област Силистра са регистрирани общо 1 847 лица потвърдени с коронавирус. От тях 623 са в активна домашна изолация и лечение, 72 са хоспитализирани. За периода починалите са 93 (5%). Това съобщи д-р Теодора Начева от РЗИ Силистра.

Най-голям ръст на случаи е регистриран през месец ноември (1 238 лица, което е 67% от общо регистрираните). Сред заразените има 155 лекари, медицински сестри, медицински фелдшери, други медицински специалисти и друг болничен персонал.

За последните 2 седмици (48-ма и 49-та от началото на епидемията) 14-дневната заболеваемост е 510/100 х. население, срещу 657/100 х. за предходния 14-дневен период. За последната 49 седмица (30.11.-6.12) са регистрирани 285 нови случаи, срещу 266 за предходната.

През изтеклата седмица е извършено скринингово изследване с бърз антигенен тест на 490 потребители и персонал в Дом за пълнолетни лица с физически увреждания (ДПЛФУ) в с. Айдемир, Дом за стари хора с отделение за лежащи (ДСХОЛ) в гр.Силистра, Дом за пълнолетни лица с психически разстройства (ДПЛПР) в с. Правда (2) и в организираните социални услуги за резидентна грижа за лица с психически разстройства в гр. Дулово.

Установено е ново огнище в ДПЛФУ в с. Айдемир (36 положителни потребители и 12 души персонал). В дома е организиран специален сектор, в който се обслужват всички потвърдени потребители. Огнището в ДСХОЛ продължава да е активно – установени са нови 12 положителни лица от потребителите и 4 от персонала. На този етап в това социално звено са установени общо 51 положителни лица (6 починали).

Разпространението на коронавируса е повсеместно и в бърз ритъм, което налага стриктно да се спазват общите мерки:

  • носене на маски, покриващи устата и носа;
  • добра хигиена и дезинфекция на ръцете;
  • физическа дистанция;
  • спазване на мерки и добро проветряване на помещения вкъщи, в офиса, в детските, социалните и в учебните заведения;
  • спазване на мерки и добро проветряване на помещения в търговските и в производстваните обекти;
  • спазване на мерки в обществения транспорт.

За последните две седмици заболяемостта остава висока, на лечение в трите болници средно дневно се намират по около 110 пациенти за лечение на Ковид и пневмонии.

Натискът върху болниците е голям и като се има предвид недостигът на лекари и медицински кадри, както и отсъстващите лекари и други медицински кадри, заразени с Ковид, то повече от необходима е споделената отговорност на всеки за спазване на въведените ограничителни мерки. Целта е да се ограничат контактите, за да се намали броя на заразените, а с това и броя на лицата с по-тежко протичане, които се нуждаят от болнично лечение.

В тази връзка е и нашият призив за стриктно спазване на мерките за физическа дистанция, като не се организират колективни празнични събития, сценични изяви, клубни сбирки, семейни тържества и други подобни, за да се ограничава броя на лицата в риск от заразяване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе