Фото етюди от една изложба – „Между небето и земята“ с автор юбилярът Йордан Кисьов от Силистра

Броени дни след 1 ноември – Ден на будителите – поредна изложба на художник юбиляр от Силистра в Художестваната галерия в града. След вернисажа в памет на Илю Станчев по повод 90-ата година от рождението му, и изложбата в чест на 60-ия юбилей на Вихрен Иванов, дойде ред и за картините на Йордан Кисьов.

За него, който е бил начело на тази своеобразна духовна обител в продължение на близо 40 години, настоящият директор на галерията Йордан Колев заяви: „Днес на Вашето внимание представяме един модерен художник, всеобщо познат на културната ни общественост „.

Той припомни част от неговата биография, включително обучението в София – първо в Художественото училище, после в Художесквената академия, а по-късно и в Унивмерситета във Велико Търново.

Участие във всички градски, регионални и национални изложби, както и самостоятелни изяви в Кипър, Унгария
Полша, Румъния и в над 30 по рода си в страната (последните две бяха във Варна и Русе току преди юбилея). Носител е на „Наградата на гр. Плевен“ през 2008 г. от изложбата „Биенале на малките форми“; „Награда за живопис на Банка „Алианц България” за 2010 г.“ и др.

Юбилейната изложба е авторски проект с название „Между небето и водата”, включващ 19 платна. Както и арт инсталация от 7 колони с изобразена върху тях водна шир (символизират дървото на живота, връзката между двата свята – земния и небесния, а чрез огледалата той е потърсен ефектът на перспективата и отражението ).

Проектът е специално създаден и адаптиран към галерийното пространство на първия експозиционен етаж. Авторът предварително е заявил: „Градът ни се намира на р. Дунав и напълно естествено е да черпим вдъхновение от нея“. Резултатът: в творбите си той претворява водната повърхност по време на изгреви на залези и други състояния.

Творбите са обемни и активират пространството извън себе си, в тях кипят страсти; те са едновременно завършени, но и безкрайни. Материализирано върху тях въображението е изживяно и наситено с творческа енергия.

В заключине скулпторът съименник на юбиляра каза: „Стремейки се винаги да показва нещо ново, Йордан Кисьов се противопоставя на комерсиалното, правейки точно обратното на онова, което правят другите художници“.

На добър час на юбилейната изложба на Йордан Кисьов, уважен с поздравителни адреси и подаръци от Областна администрация Силистра, община Силистра, Художествена галерия Силистра, Регионална библиотека Силистра, както и от негови колеги художници и приятели.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе