Силистренска патриотична изложба в Попина

1 октомври 2020 г. на този ден преди 80 г. българската войска навлиза в Силистра, за да върне във властта българските държавници – резултат от Крайовския договор, подписан на 7 септември с.г.

Село Попина, Ситовско. По повод 80 годишнината от подписването на Крайовския договор за възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България, в центъра на с. Попина бе експонирана фотодокументална изложба. Изложбата е изготвена и предоставена от Държавен архив Силистра със съдействието на кметство Попина и на НЧ „Никола Вапцаров-1940“.

В настоящата изложба на архива в Силистра са включени документи и снимки, отразяващи първите стъпки на българската административна власт в Силистра. На 1 октомври в града влизат българските освободителни войски, предвождани от ген. лейтенант Георги Попов, началник на ІІІ Българска армия и генерал-управител на Южна Добруджа. Посрещат ги под специално построена арка инж. Петър Иванчев, първият кмет на града. Хористи от музикално дружество „Седянка” пеят марша „О, Добруджански край”.

Силистренци последни от всички южнодобруджанци посрещат свободата, но единствено те празнуват 3 дни своето национално освобождение. На 2 октомври пристига Доростоло-Червенският митрополит Михаил, който след две десетилетия за първи път на български език отслужва тържествен молебен в църквата „Св. св. равноапостоли Петър и Павел”.

На 3 октомври в Силистра за първи път тържествено се отбелязва и Денят на възшествието на цар Борис ІІІ на българския престол. Състоял се е парад на военните части от гарнизона в града.

Важен момент, свързан със събитията от преди 80 години, е създаването на Общогражданския комитет за стопанско и културно повдигане на Силистра в дните между 15 и 20 септември 1940 г. По негово решение е сформиран и Силистренския временен комитет „Ад – хок”. Документи от дейността на тези комитети са показани в настоящата изложба.

Важно място сред експонатите е отредено на документи и снимки от честванията на първата годишнина от освобождението на Южна Добруджа на 1 октомври 1941 г. След отбелязването на 50-годишния юбилей на Силистренското педагогическо училище, тържествено е открит бюст – паметник на Стефан Караджа. Вестник „Подем” най-подробно отразява тържествата в Силистра по случай годишнината.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе