Читалищна подкрепа в Ситово за откриване на паметник за Крайовския договор

В деня на повторното освобождение на Добруджа, наричано още Второ Съединение на България (7 септември 1940 г.) бе откриването в село Ситово на паметна плоча, свързана със събитието.

В селата Ситово, Слатина, Добротица, Поляна и др., и до днес живеят потомци на хиляди преселници, както и на местни жители, на които съдбата е отредила повече от десетилетия живот в окупация от чужда държава.

Идеята за плочата е на проф. д-р Иван Гаврилов от София и на Никола Георгиев – в миналото кмет на общината и председател на ОбС, и е подкрепена от Народно читалище „Христо Смирненски – 1940 г.” – съорганизатор на откриването, заедно с общината.

Паметната плоча е изградена с дарителски жестове освен на господата Гаврилов и Георгиев, още на местни патриоти, като Велко Великов, Муса Мусов, Тодор Плугаров, Деспина Енева, Огнян Енчев, Милен Петрушев и Йовко Йовчев.

В 15 населени места в областта са разположени близо 30 паметници, отбелязващи събития от 1916 до 1940 г., когато е т.нар. румънски период в развитието на два настоящи административни региона с центрове Силистра и Добрич.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе