80 години от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа към България

На 7-ми септември 2020 г. се навършват 80 години от подписването на Крайовския договор за възвръщане на Южна Добруджа в пределите на България. Документът е един от малкото, които не се ревизират след края на Втората световна война. Този акт се счита за безспорен успех на българската дипломация, тъй като нашата държава си възвръща една изконна територия, без да пролее капка кръв.

Серия от събития във връзка с годишнината от Крайовския договор

Условията на договора налагат Румъния да върне на България Южна Добруджа, както и да се осъществи размяна на българското население от Северна Добруджа и румънското от Южна Добруджа. 88 000 румънци, заселени от румънските власти след края на Втората балканска война през 1913 г., когато територията на Добруджа е окупирана от Румъния, са принудени да напуснат и да се преселят на север, докато 68 000 българи от северната част се преселват в Родината.

Южна Добруджа е отнета от България с Букурещкия мирен договор от лятото на 1913 г. и е присъединена към Румъния. По такъв начин към подарената от Русия със Санстефанския (1878) и потвърдената от Великите сили с Берлинския договор (1878) Северна Добруджа в ръцете на Букурещ е прибавена и Южна Добруджа. През Първата световна война (1915-1918) двете части на Добруджа са освободени и до края на войната остават в границите на България.

Ньойският договор (1919 г.) отново ги отнема от България и ги предава пак на Румъния. След продължителни дипломатически преговори и с подкрепата на Германия, Съветския съюз и останалите европейски държави Южна Добруджа е върната в пределите на Отечеството на 7 септември 1940 г. Парижкият мирен договор след края на Втората световна война препотвърждава решението на Крайовския договор. По такъв начин Южна Добруджа остава неделима част от България.

На 14 септември 2020 г., на Празника на Силистра, от 10 ч. ще бъде осветена и открита паметна плоча, ознаменуваща 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството. Инициативата за нейното изграждане е на проф. д-р Иван Гаврилов и на родолюбиви силистренци. С решение на Общинския съвет паметната плоча ке бъде поставена в градинката пред Бизнес инкубатора /Новата баня/.

На 7 септември 2020 г. Ръководството на Община Силистра ще поднесе цветя на признателност към загиналите за свободата на Добруджа пред паметната плоча на загиналите в Добруджанската епопея в Дунавския парк.

Призоваваме представители на организации и граждани да спазват противоепидемичните мерки.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе