В Ситово откриват паметник, свързан със съдбата на Добруджа в миналото

В понеделник (7 септември) от 11 ч. в село Ситово, Силистренско, предстои откриване на паметник, свързан със съдбата на Добруджа. Той е посветен на 80-ата година от подписването на Крайовския договор, възвърнал по мирен път и с размяна на население Южна Добружа към майката родина България. Подобен паметник наскоро бе открит в село Старо село, а на 14 септември предстои откриване на паметна плоча и в Силистра в района на сградата, наричана Бизнесинкубатора.

В община Ситово тематична паметност, свързана с Добруджа, има още в село Попина – плоча с надпис в чест на Никола Енчев Великов-Керенски – деец на ДРО.

В 15 населени места в областта са близо 30-те паметника в памет на мъченици и жертви, на дейци на ДРО и на личности, свързани с борбата за свободата на Добруджа, Сребърския процес, Добруджанския фронт и др. събития през миналия век.

Междувременно няколко дни преди отбелязването на 80 годишнината от освобождението на Южна Добруджа и връщането й в пределите на Отечеството след румънската окупация, един голям родолюбец – проф. Иван Гаврилов от София инициира преиздаването на Народописната карта на Южна Добруджа от академик Стоян Романски от 1915 г. Това разбираме от Интернет от д-р Стефан Пейков, член учредител на Българска картографска асоциация.

Картата е в М 1:200 000 и е отпечатана в размери 90/60 см, какъвто е оригинала. Тя е наричана етнографска, но всъщност е един безупречен статистически документ отразяващ всички населяващи областта народности – общо 11, но основно българи и местни турци.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе