Амбициозна програма поставя пред себе си ПК по образование, култура, младежки дейности и спорт на НСОРБ

В София вчера, 13 юли, се проведе първото заседание на Постоянната комисия по образование, младеж, спорт и култура към НСОРБ. Във форума Община Силистра бе представена от зам.-кмета „Хуманитарни дейности“ г-жа Мария Недялкова, от председателя на комисията по образование в Общинския съвет- г-жа Мирослава Червенкова и г-жа Цветана Игнатова – директор дирекция. Избрано бе ръководство на експертно-консултативния орган на Сдружението за настоящия мандат. Председател на Комисията, втори мандат, е Лилия Христова – директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ в община Варна.

Основните дискусии на заседанието бяха свързани с предизвикателствата пред образованието в условията на пандемия, приоритетите в работата на Комисията през настоящия мандат и възможностите за финансиране на дейности от сферата на образованието, младежките политики, културата и спорта през новия програмен период.

Една от най-дискутираните теми беше въвеждането на задължително обучение за децата, навършили 4 години. НСОРБ ще настоява за междинен анализ на ефективността на политиките, предвидени с новия закон, свързани с преференции за деца на от социално слаби семейства. Обект на внимание беше и бъдещата Национална програма за изграждане на училища и детски заведения. Позицията на експертите е, че на общините трябва да бъде дадена по-голяма свобода по отношение на преценката за физическото съответствие на сградите, предвидени за детски заведения. Предстои в рамките на отделно заседание, членовете на ПК по образование, култура, младежки дейности и спорт да дискутират проблемите и възможностите за ефективно използване на потенциала на Центровете за личностно развитие.

Сред приоритетите в работата на Комисията през настоящия мандат са повишаване на правните възможности за влияние на общините върху бюджетите на училищата, опазването на собствеността на учебните заведения и в сферата на читалищната дейност. НСОРБ ще търси конституиране на общините като участник в процеса на колективното трудово договаряне в сектора образование. Важен приоритет в следващите 4 години ще бъде насърчаването на междуобщинското сдружаване за решаване на съвместни проблеми и набелязване на конкретни мерки за повишаване ефикасността на значителния финансов ресурс, който се влага в образованието, и реално влияние за повишаване качеството на образованието.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе