С билки и песни на Еньовден в Силистра

На 24 юни 2020 година /сряда/ Община Силистра, дирекция „Хуманитарни дейности“, отдел „Култура“ в партньорство с Регионален исторически музей – Силистра, Регионална библиотека „Партений Павлович“- Силистра и народни читалища от община Силистра организират празник „С билки и песни на Еньовден“.

Проявата ще започне със събиране на билки от 6.00 часа със сборен пункт Бензиностанция на Shell до ПГМТ «Владимир Комаров», гр. Силистра, крайна точка крепост „Меджиди табия“.

Началото на програмата е от 17.30 часа на 24.06.2020 г. /сряда/ в Дунавски парк до фонтаните срещу ПМГ „Св. Климент Охридски“ – Силистра. Там ще бъдат разположени щандове с ароматни и лековити билки, ще се демонстрират стари занаяти, ще се представят интересни обичаи. Таланти от различни поколения ще пеят и танцуват за здраве и късмет.

Участници в програмата: ДФФ „Добруджанче“, Фолклорна група „Добруджа“ и Смесен хор „Седянка“ към НЧ „Доростол-1870″ – гр. Силистра, НЧ “ Дочо Михайлов 1906″ – с. Бабук, НЧ “ Светлина 1906″ – с. Смилец, НЧ „Възраждане-1940“ – с. Сребърна, НЧ „Иван Вазов 1941“ – с. Срацимир, НЧ „Ламбриново-2013“ – с. Полк. Ламбриново.

За пръв път в празника ще се включат и ученици-членове на учебна компания „Аромат на здраве“ и полагащи грижи за „билкова аптека под небето“ от Професионална земеделска гимназия „Добруджа“ – Силистра, с директор Пламен Славов. Учебната компания, която се грижи за билковата аптека е създадена по Програмата „Учебна компания“ на Фондация „Джуниър Ачийвмънт“, с която училището работи от 2 години. Ръководител на учебната компания и преподавател по билкарство е г-жа Галина Даскалова.

Регионална библиотека „Партений Павлович“ – Силистра също ще се включи в празника с материали от фондовете на библиотеката, свързани с билките, билколечението и традициите на Еньовден. Библиотекарки, облечени в народни носии, ще помагат на желаещите да разгледат и прочетат материали от представената колекция на библиотеката.

Заповядайте да разгледате занаятите, които са били практикувани от нашите баби и дядовци, да чуете вълшебните мелодии на българския ни фолклор, да минете под Еньовски венец за здраве.

24 юни 2020 г. /сряда/ в Дунавски парк до фонтаните срещу ПМГ – Силистра.

Начало: 17.30 часа.

При лошо време празникът се отменя.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе