Проведе се онлайн тържество за 24 май във Филиал Силистра на Русенския университет

За първи път в своята история Филиал Силистра на Русенски университет „Ангел Кънчев“ приключи академичната си година не с присъствено публично честване в своята най-голяма зала, а с „онлайн тържество“, посветено и на 24 май – Ден на българската просвета и култура, и на славянската писменост. В него по покана на ректорското ръководство начело с чл. кор. проф. д-р инж. Христо Белоев и на директората на Филиала, воден от доц. д-р Валентин Стоянов, участие взе с включване от кабинета си областният управител Ивелин Статев.

В качеството си на представител на държавната власт в област Силистра г-н Статев отправи поздрав към преподавателите и студентите, подчертавайки ролята на техния труд в обичайната през годините и в извънредната през последните месеци обстановка. Той обяви също, че е спазена традицията областният управител да връчи годишната награда на студента отличник – за 2020 г. това е Вяра Жекова, абсолвент по специалност „Български език и английски език“. Наградата й бе връчена лично на среща, проведена непосредствено преди онлайн тържеството.

В публичното пространство до студентите и преподавателите бе разпространен и поздравителен адрес, включващ пожеланията до тях: „Уважаеми госпожи и господа, за всички Вас академичната година завършва по необичаен начин, вписвайки се в световна пандемия, предизвикала преобразуване на целия учебен процес и наложила други форми на общуване между студенти и преподаватели. Финалното тържество също преминава по начин, който не е характерен за образователната ни система. Въпреки това сме пак заедно, макар и онлайн в интернет, за да кажем заслужени добри думи по адрес на всички, преодолели трудностите в неестествената обстановка. За да заявят пред себе си, пред университета и пред обществото, че са постигнали необходимите резултати. До нови срещи в академична 2020-2021 г., която е юбилейна за университета и за просветното дело в Силистра, получило заслужено своя първи филм, за да достигне до целия свят – до бивши и настоящи педагози, както и до техните възпитаници“.

При откриване на тържеството заместник-директорът на Филиал Силистра доц. д-р Румяна Лебедова заяви: „Уважаеми гости, уважаеми преподаватели и студенти, 24 май е един от емблематичните български празници – ден, в който прославяме делото на светите братя Кирил и Методий – славянската писменост, а чрез нея – паметта и духовността. Защото, както казва един от българските световни писатели Йордан Радичков, „От цялата човешка история е останало само онова, което е изградено от камък и слово. В някои отношения словото даже превъзхожда камъка. Храмовете, изградени от него, са останали непокътнати, без никаква пукнатина в себе си, за разлика от каменните храмове.“ 24 май е ден за признателност и равносметка; ден, в който бележим постигнатите хоризонти и очертаваме следващите, за да има развитие. Независимо от обстоятелствата, наложени от пандемията, сме заедно, за да почетем празника и да се обърнем с думи на благодарност към всички, които са на духовната нива и не жалят време и труд, за да бъдат щедри плодовете й“.

В онлайн тържеството се включиха представители на академичните среди, както и ръководители на институции, с които Филиал Силистра има партньорство и работно общуване. В него се приемат за обучение студенти в две направления: педагогическо и инженерно. В момента Университетът осъществява програма по отбелязване на две годишнини – 75 г. от старта на учебното заведение, което е и най-голямото висше учебно заведение в Северна България, и 130 години на педагогическото образование в Силистра.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе