Българите рекордно консумиране ракия

В България продажбите на ракия са нараснали за месец със 193 процента, в Германия се купува 34 процента повече вино. Във времената на пандемия консумацията на алкохол се увеличава, а с нея – и опасностите за здравето.

Тенденцията е средната консумация на алкохол на глава от населението да намалява. Въпреки това с около 11 литра чист алкохол годишно Германия е сред държавите, в които пиенето на спиртни напитки е широко разпространено.

Младите пият, за да се напият

Броят на тези, които пият алкохол, за да се напият, расте. Според Федералната централа за здравна просвета към тях се числи всеки трети на възраст между 16 и 21 години. Това означава, че младежите пият поне веднъж в месеца минимум пет чаши алкохол една след друга. При това тенденцията е на нарастване, особено при младите жени.

Световната здравна организация обвързва консумацията на алкохол с повече от 200 заболявания и смущения, сред тях и някои форми на рак. По данни на организацията, през 2016-а година по света са умрели около три милиони души по причини, свързани с алкохола. Това е повече от общия брой на загиналите от СПИН и автомобилни злополуки.

Всяка глътка алкохол влияе на организма

Алкохолът е отрова за клетките и влияе на организма още от първата глътка. В стомаха той води до производството на стомашни киселини и при дългосрочна консумация предизвиква възпаление на лигавицата. „Алкохолът се абсорбира от червата и достига до черния дроб през така наречената портна вена. Така черният дроб е изложен на риск, защото голяма част от алкохола се излива директно в него“, казва Хелмут Зайц, експерт по влиянието на алкохола върху организма. Както посочва той – черният дроб обезврежда почти целия алкохол и детоксикира организма.

Тази част от алкохола, която черният дроб не може да обработи, попада след няколко минути в мозъка. В състояние на опиянение алкохолът парализира електрическите импулси между нервните клетки. Възможността за реакция намалява драстично. Алкохолът, дори и в малки количества, унищожава мозъчни клетки.

Сърцето също е натоварено. Проучване на университета в Мюнхен сред посетители на Октоберфест с 0,8 промила алкохол в кръвта показва, че всеки трети от тях получава аритмия. При всеки четвърти нарушението на сърдечния ритъм е значително. „Ако сърцето не бие правилно, то връща кръвта обратно в черния дроб“, казва Зайц. При хронично пиещите черният дроб се омазнява.

Безвредна консумация няма

Федералната централа за здравна просвета препоръчва на жените да консумират не повече от една стандартна чаша алкохол дневно. За мъжете препоръката е за не повече от две чаши на ден. Под стандартна чаша се разбира напитка, която съдържа между 10 и 12 грама чист алкохол, например малка бира или чаша шампанско. Консумацията на алкохол трябва да е сведена до нула в поне два дни от седмицата.

Тези съвети не трябва да се възприемат като водещи до напълно безвредна консумация. Последните проучвания на университетите в Пекин, Оксфорд и Вашингтон сочат: полезно или напълно безвредно пиене на алкохол няма.

Органите могат да се регенерират

Според германското Дружество за борба със зависимостите, едно краткосрочно прекъсване на пиенето е добра възможност за изследване на собствената култура на консумация. „Все пак временният отказ не означава свобода консумацията да бъде „спестена“ за по-късно, респективно да се навакса“, казва Кристина Румел.

А на тези, които пият редовно и в големи количества, Хелмут Зайц дава следната препоръка: Знаем, че ако човек навременно прекъсне пиенето на алкохол, повечето органи могат да се регенерират. И че винаги е добре да се прекрати пиенето на алкохол, защото така функциите на органите се подобряват.

Silistra News призовава всички съграждани да спазват стриктно предпазните мерки на правителството! Изолацията е най-ефикасното спасение! Стойте вкъщи!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе