Извънрендото положение ще свърши на 13 май, някои мерки остават в сила

Правителството няма да предлага удължаване на извънредното положение по смисъла на Конституцията, съобщи на брифинг финансовият министър Владислав Горанов.

От думите на Горанов стана ясно, че управляващите са се обединили около това, че трябва да се преминава към действия, свързани към постовеннно възстановяване на социално-икономическия живот.

Надявам се преди изтичането на извънредното положение с нашите коалиционни партньори и партиите, които ни подкрепят да приемем този закон, който да даде перспектива за постепенно възстановяване на живота след пандемичната обстановка, добави още Горанов.

Редица мерки ще останат в сила и след 13 май. Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че такива мерки ще има. Ананиев каза, че се прави важна промяна, която ще позволи на министъра на здравеопазването с наредба да определи условията и реда за задължителна изолация на лицата, болни от заразни болести, на заразоносителите, карантина на контактните лица, както и на лицата, които са влезли на територията на страната от други държави.

Общата забрана за налагане на запори остава в сила и след отмяната на извънредното положение. Тя ще важи, докато траят мерките за борба с коронавируса.

Отменят се изпитите на учениците след 4 и 10 клас. Властите са преценили, че проверката на знанията на тези ученици може да се извърши и в началото на следващата учебна година.

„След 13 май се възобновява работата на правосъдната система в пълния им обем и обхват”, каза правосъдният министър Данаил Кирилов.

Приети са всички предложения на социалното министерство по т.нар. социален пакет за защита. Така, някои от мерките, които действат по време на извънредното положение, ще останат в сила още дълго време, част от тях – дори до края на годината, съобщи още Кирилов.

Във връзка с възобновяването на икономиката, транспортният министър Росен Желязков каза, че тепърва предстои Националният съвет за тристранно сътрудничество, както и на отрасловите съвети да взимат конкретни решения.

Silistra News призовава всички съграждани да спазват стриктно предпазните мерки на правителството! Изолацията е най-ефикасното спасение! Стойте вкъщи!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе