Седенкари представиха Силистра на фестивал в Габрово, предстои им участие в Ловеч заедно с църковния хор

На 12 и1 3 октомври 2024 г. в навечерието на празника на град Габрово, който е на деня на Света Петка Българска в Православния ни календар, бе проведено двадесет и второто издание на певческа проява, наречена „Празник на духовната музика“. Той е съвместно дело на Министерство на културата, Община Габрово, Габровско архиерейско наместничество по инициатива на НЧ „Габрово 2002“ с председател Тотка Полякова – до преди две години дългогодишен председател на местното дружество на Съюза на българските журналисти.

Пред многобройна и различна по възраст публика в откриващия концерт в събота в просторния храм „Света Тройца“, който е от 1859 г., а в сегашния си вид от 1927 г., участваха Смесен хор „Седянка“ (НЧ „Доростол“ – Силистра) с диригент Лидия Кулева, както формации от град София – Хор „Агия“ с ръководител Никола Антонов и Хор при храм „Покров Богородичен“ с диригент Димитър Стоянов. Участниците в празника и гостите бяха благословени от Великотърновския митрополит Григорий, на когото силистренци дариха за благодарност икона на Доростолските мъченици. Поздрав поднесе и арх. Николай Меразчиев, заместник-кмет на община Габрово.

Втората концертна вечер под надслов „Тебе поем, Господи“ бе в неделя в Градска художествена галерия „Христо Цокев“ и в нея се включи протопсалтът и хормайстор Григорий Дараваноглу от Гърция. Съвместно с Габровския камерен оркестър бяха изпълнени за пръв път в България три ранни шедьовъра на Волфганг Амадеус Моцарт: „Света Мария – майката на Бога“, „Милостта на Господа“ и „Дойде Светият Дух“.
Иван Стоянов, диригент на Габровски камерен оркестър, пред сайта dobrotoliubie.com заяви: „След габровския карнавал, този музикален празник е второто събитие в нашия град, което събира на едно място хора от различни възрасти, музикални предпочитания и културни интереси. Един празник на духовно единение и алтернатива на разпадането на културните ценности, които съпътстват нашия живот, отчуждават ни един от друг и ни капсулират в затворени малки обществени групи“.

Седмица след габровската си изява Смесен хор „Седянка“ ще се включи със светска програма във встъпителното издание на Национален хоров фестивал „Панайот и Любомир Пипкови“ в град Ловеч (19-20 октомври 2024). Негови организатори са Сдружение „Ключ“, Ловчанска света митрополия с благословението на Ловчански митрополит Гавриил и на Страцимир Петков – кмет на Община Ловеч, Ловчанско читалище „Наука-1870“, Регионален исторически музей и Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“.В него ще участва и още една силистренска формация – Църковен хор при Катедрален храм „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ – Силистра с диригент Йорданка Димова.

В първия ден на проявата са предвидени три фестивални концерта – два в Ловчанско читалище „Наука 1870“ и един в Катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“. Подобно на силистренския Събор на хоровете от крайдунавските страни, когато хористите поднасят цветя на Паметника на песента, и в Ловеч ще има подобен ритуал, но през паметника на родения в Пловдив български композитор и капелмайстор Панайот Пипков. Когато е бил учител по музика в град Ловеч, когато е и член на Ловешкото македоно-одринско дружество, след среща с водача на ВМОРО Гоце Делчев създава текста и музиката на песента „Стига вече!“, издадена в Лайпциг през 1902 година. Известна е като „химн на македонския народ“.

Автор: Йордан Георгиев, Фейсбук

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе