ФГНП „Китка“ и Трио „Черногорче“ от с. Черногор участваха в VII-ми Международен Арт фестивал Нестия „Черноморски перли“ 2024

ФГНП „Китка“ с ръководител Димитър Джамбазов и Трио „Черногорче“ – Рая, Илке и Доника, при НЧ „Янко Забунов – 1957“ с. Черногор, на 20 и 21.07.2024 г., участваха в два вечерни концерта на VII-ми Международен Арт фестивал Нестия „Черноморски перли“ 2024 – Поморие и Несебър. Във вечерта на награждаването в Несебър, трите състава – ФГНП „Китка“ с. Черногор, Формация „Младостта е в сърцата ни” с. Зафирово и ВГ„Пендари“ гр. Силистра, ръководени от г-н Джамбазов, изпълниха сцената и заедно изпяха две песни, с което предизвикаха фурор от аплодисменти.

На фестивала, организиран от Български и арт фолклорен център „Нестия“ показаха танцовите и певческите си умения няколкостотин изпълнители от 8 държави – Полша, Грузия, Словакия, Румъния, Сърбия, Молдова, Украйна и България.

МФФ „Черноморски перли 2024“ е най-важното събитие в летния календар на БАФЦ „Нестия“, който предоставя най-добрата сцена за изява на талантливите деца и творци от всякакви възрасти, занимаващи се с фолклор и други форми на изкуствата, възпитава в българщина.

Церемонията по награждаването на Международния фестивал „Черноморски перли“ в Поморие бе още по-помпозна и представителна. Започна с Дефиле на съставите, на сцената се качиха над 300 изпълнители от 8 държави, които в оспорвано съревнование се бориха за титлата „Мис и Мистър Нестия“, да спечелят наградите за „Най-атрактивен сценичен костюм“ и медалите в надпреварата „Кръшна ръченица“. Наградите връчи председателят на Български арт и фолклорен център „Нестия“ Христо Станков, който от 2001 г. организира престижният арт фестивал.

Над 3 десетилетия БАФЦ „Нестия“ работи за съхранение и защита на българския фолклор, а основната му цел е българският фолклор да бъде визитната културна картичка на България пред света.

Благодарност на г-н Станков за топлото посрещане и перфектната организация по време на фестивала.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе