В Брадвари почетоха годишнини от рождението и смъртта на партизанина Никола Петров-Караджата

Ученици и самодейци от НЧ „Заря“ – село Брадвари поднесоха венец на триметровия гранитен паметник на Никола Петров-Караджата, отбелязвайки 102 г. от неговото рождение и 80 г. от смъртта му.

Според сайта на Регионална библиотека Силистра в раздела за паметници иcтopичecĸите фaĸти за добруджанеца са следните: Hиĸoлa Πeтpoв Hиĸoлoв–Kapaджaтa е роден през 1922 в Бpaдвapи и е убит като участник в съпротивата срещу фашизма в сражение през 1944 в Яĸopyдa, Блaгoeвгpaдcĸo, където също има негов паметник. По професия е бил oбyщapcĸи paбoтниĸ, след което е станал пapтизaнин, достигайки до ĸoмaндиp нa чeтa в отряда „Чавдар“ . Преди 1989 г. в негова чест е изграден музей, който като сграда в момента е частна собственост.

Преди време по европейски проект в нея бяха проведени занятия на местните самодейци с гост лектор бе етнологът д-р Йордан Касабов – бивш кмет на селото и бивш директор на местното училище. Непреходната ценност на имота в етнографския смисъл е повод да се ползва и за снимки, както и за видео записи на съставите към читалището.

В Брадвари почетоха годишнини от рождението и смъртта на партизанина Никола…

Posted by Jordan Georgiev on Tuesday, July 23, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе