РИОСВ – Русе предвижда седмица на отворените врати и дейности в „Сребърна“ за Международния ден на биосферните паркове

РИОСВ – Русе предвижда няколко инициативи за отбелязване на Международния ден на биосферните паркове 3 – ти ноември, определен с Решение на Генералната конференция на ЮНЕСКО. На територията на страната има четири български биосферни парка – „Централен Балкан“, „Червената стена“, „Сребърна“ и „Узунбуджак“, обявени през 2017 г. по Програмата „Човекът и биосферата“ на международната организация.

През периода 28 октомври – 1 ноември 2024 г. екоинспекцията ще проведе „Седмица на отворените врати“. В сектор „Център за административно обслужване“, в сградата на РИОСВ – Русе (бул. „Придунавски“ № 20, партер) ще се раздават рекламни материали, свързани с БП „Сребърна“, а при посещение на природолюбители, в Информационния център ще бъдат предоставяни материали и филми за защитената територия.

През ноември на територията на резервата ще бъде реализирана съвместна инициатива на РИОСВ – Русе и Българското дружество за защита на птиците. В местността „Бабушко блато“ на територията на БП „Сребърна“ ще бъде изградена дървена наколна платформа за гнездене на къдроглави пеликани. Тази дейност ще се изпълни в „сърцевинната зона“ на биосферния парк.

Всички инициативи, свързани с деца през ноември ще бъдат посветени на Международния ден на биосферните паркове, както и ще бъдат изработени рекламни материали за популяризиране на Биосферен парк „Сребърна“.

Резерватът „Сребърна“ е обект на ЮНЕСКО по две програми – на Световното природно наследство и на Програма „Човекът и биосферата“.

С обявяването си през 2017 г. по втората програма за Биосферен парк „Сребърна“ са определени три зони – сърцевинна, буферна и външна. Целта на биосферните паркове  е да стимулират устойчиво икономическо развитие на регионите, основаващо се на чиста и съхранена природа и на производството и предлагането на сертифицирани местни продукти. Сърцевинната зона обхваща площ от 8920,519 дка и представлява поддържан резерват съгласно Закона за защитените територии, включваща  естествено еутрофно езеро, разположено на брега на р. Дунав, ръкав от самата река, остров „Девня” и горски територии около езерото и по брега на реката. Буферната зона на БП „Сребърна“ е с площ от 5561,658 дка и обхваща съседните на сърцевинната зона терени – пасищни, земеделски и горски територии. В нея е включена площта на защитена местност „Пеликаните”. В границите ѝ попада още част от защитена зона от мрежата Натура 2000 – BG0000241 „Сребърна” за опазване на дивите птици и за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. Външната преходна зона  включва територията на останалата част от община Силистра.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе