Патриотична и научна проява на Съюза на народните читалища във Велико Търново с участие на дейци от област Силистра

На 29 и 30.10.2024 г. в аулата на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” – Велико Търново ще бъде проведена научна конференция „Будителите – памет и бъдеще” с участието на Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България, заместник-министъра на културата Калин Вельов, проф. Николай Дойнов – председател на Съюза на народните читалища, както и на видни деятели на културата и гости. В нея ще участват представители на народните читалища от област Силистра ,за което съобщи Маргарита Любомирова – председател на НЧ „Доростол“ – Силистра и на областната структура на СНЧ.

В първия ден в рамките на 4 часа ще бъдат представени доклади на различни теми, прожекцията на филма „Следовниците на народните будители” и тържествената церемония по удостояването със званието „Следовник на народните будители” на инж. д-р Даниел Панов – кмет на община Велико Търново, и Негово Високопреосвещенство Григорий – Великотърновски митрополит. Закриването на конференцията е на другия ден в Народно читалище „Надежда – 1869”, когато е удостояване със званието „Заслужил читалищен деятел” на Атанас Петров и Нели Стойчева.

Темите на докладите са „Народните будители – семиозис и колективна памет”; „Будителството в съвременния ден”; „Денят на заслужилите българи/народните будители и официалната празничност в България (1922-2024 г.)“; „Будителството и националната революция“; „Будителството или за работилницата на духовността“ и „Читалищата – будители на утрешния ден”, „Памет и бъдеще”. Техни автори са съответно: д-р Силвена Байракова от Национален читалищен институт, проф.д-р Венцислав Велев от УНИБИТ, проф. д-р Петко Ст. Петков от Великотърновския университет, проф. д-р Пламен Павлов, проф. д.н. Атанас Дерменджиев, проф. д.н.к. Маргарита Николова Карамихова – също от Велико Търново, проф. Николай Дойнов.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе