Спокойна е била пътната обстановка през изминалата седмица в Силистренско

Запазва се нивото на пътнотранспортна аварийност в областта, съобщи днес на брифинг комисар Димо Василев, началник на отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР-Силистра.  От 01.01.2024 г. до 06.10.2024 г. са настъпили 217 пътнотранспортни произшествия с петима загинали и 61 ранени граждани, докато за същия период на миналата година автопроизшествията са били 207 с четири жертви и 72 пострадали.

Според данни, изнесени от началника на група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност“ старши инспектор Георги Липков, през изминалата седмица в област Силистра полицейски служители са съставили 81 акта и 399 фиша за установени нарушения на Закона за движение по пътищата. Издадени са 342 електронни фиша и са заснети 461 клипа за превишена скорост. Девет пътнотранспортни произшествия са регистрирани в областта през периода, като в осем от случаите катастрофите са само с материални щети. При едно от произшествията, възникнало в село Алеково поради движение с несъобразена скорост, леко е пострадала пътничка в автомобила, който се е преобърнал извън пътното платно.

Неспазване на предимство и несъобразена скорост са причина за четири от общо деветте пътни инцидента през седмицата, шест от които са станали през светлата част на денонощието. През периода са установени 2 случая на шофиране след употреба на алкохол над 1.2 промила и един под 1.2 промила. След употреба на наркотици е шофирал един водач, а двама са отказали да бъдат тествани. Две МПС са спрени от движение поради липса на застраховка „Гражданска отговорност“. Отнети са осем свидетелства за управление на МПС и е прекратена регистрацията на две МПС.

От днес до 13 октомври на територията на областта, както и на териториите на страните членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – ROADPOL, е в ход координирана полицейска операция „Fokus on the Road”, акцентираща върху ограничаване влиянието на разсейването при водачите по време на движение, съобщи комисар Димо Василев. Той уточни,  че през този период ще бъдат засилени проверките за спазване на забраните за използване на мобилен телефон при управление на ИЕПС; спазване на забраните за използване на мобилен телефон при управление на МПС без устройство, позволяващо използването на телефона без участие на ръцете на водача; използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците в МПС, защитни каски от водачите и пътниците на мотоциклети и детски обезопасителни системи при превозване на деца в автомобилите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе