Деветокласничка от Езиковата гимназия в Силистра с първа награда от международен литературен конкурс

Представете си кралство, в което къщите са от захарен памук и бисквити и има обилие от шоколад. Би могло това да е мечтаната приказка на всяко дете, нали? Но не е. Във въображението на Александра Димова от 9. б клас на Езикова гимназия „Пейо Яворов“ не е това, нещо повече е. Нещо по-необичайно и странно е. В нейната история „небесното кралство“ е затвор. Как и защо? Може ли човек да се измъкне от затворите, които си създава? И може ли дете да разруши затвора дори в него да има свобода и машина за шоколад? Прочетете историята на Алекс. „Небесното кралство“ се казва приказката, с която деветокласничката печели първо място в международния конкурс „Имаш само това, което си дал“.

Александра обича да разказва истории. И ги разказва добре. Затворът на човека е в съзнанието му, ни казва авторката. Не световете са важни, а хората. Няма щастие за самотните и разделени хора. Колко е смело да опиташ да събереш хората, като накараш световете да летят с балони. Защо с балони, питаме Александра. И тя ни разказва. Условието на международния конкурс на творческа къща „Щъркелите“ е да се напише история по една от публикуваните картини на сайта „Пастелко“ и след това да се преведе на английски език. Александра се вдъхновява от творбата „Полет над света“ на Виктория Иванова от Плевен. В момента, в който вижда балоните в рисунката, й хрумват поне осем различни истории и започва да пише. И в края, както обикновено става при пишещите хора, финалната приказка няма нищо общо с първоначалния замисъл.

За авторката важно е писането. Вдъхновението е важно, вдъхновението, което закача мисълта ти и полита с нея като балон…Откъде черпи вдъхновение Александра? От преживяванията с приятелите, от филмите, които гледа със своите родители, от книгите, които чете. Тя може да чува гласа на историята и да го кара да пее, да дава цвят и мирис на въображаеми светове. Да отваря пъпките на думите, за да заблестяват те с росата по себе си и да цъфтят. Разказвач на истории е Александра. Прави го и в училище. От няколко думи, от една фраза, тя може да измисли балон и да съчини история, която ще те развълнува. И обича да дава своите истории на другите, защото… нали имаш само това, което си дал.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе