Историята за празника на Силистра

Решението на Община Силистра да определи 14 септември – Кръстовден за Ден на Силистра, има своите исторически основания.

Най-старият известен панаир в Силистра е от 1861 г. и има религиозен характер. Значимите панаири в региона по това време са тези в Добрич и Кълъраш.

През 1897 г. Окръжният съвет на Силистра приема решение за откриване на годишен панаир на града на 10 септември. Заради конкуренцията на панаира в Кълъраш местното население не приема тази дата, но градът става център на две изложения (с конкурсен характер) – по скотовъдство и земеделие.

За периода до Балканските войни има откъслечни сведения за наличие на панаир – до 1912 г., но се предполага, че се е провеждал на Кръстовден, макар и да не се е превърнал в ежегодна традиция.

След възвръщането на Южна Добруджа към България се възстановява и панаирната традиция. На 14 септември 1941 г. се открива тържествено първият след 1912 г. панаир в Силистра, който продължава 8 дена. Събитието е отразено във в. „Подем”, според който „стотици търговци и хиляди стопани от Силистренско, Тутраканско, Аккадънларско, Куртбунарско и др. ще се стичат край Силистра, за да обменят своите произведения, да купуват стоки, да се покажат постиженията на българското земеделие, скотовъдство, занаятчийство и индустрия”. Ежегодно, от тази година, всяка есен ще се състои Силистрен¬ски панаир. Той ще се открива на Кръстовден (27.IX) и ще трае до Възшествието на Царя (3.X) През тези осем панаирски дни стотици търговци и хиляди стопани от Силистренско, Тутраканско, Аккадънларско, Куртбунарско и др. ще се стичат край Силистра за да обменят своите произведения, Да купуват стоки, да се покажат постиженията на българското земеделие, скотовъдство, занаятчийство и ин-дустрия. „ Пак там пише: „Панаирът от пролетен ста¬ва вече есенен…ще трае цели осем дни и ще се открива ежегодно на Кръстовден (27 септ. – стар стил) и ще трае включително до царския празник, Възшествието на Н. В. Цар Борис III на българския трон (З.Х. – стар стил). Само тази година, по изключение, откриването ще стане на 28 т. м. — неделя, за да се извърши възстановяването на панаира в празничен ден. Панаирът ще се устройва на празното място до обора, близо до тържището. Местото е много пригодно за целта.” /виж старата снимка на панаира/.

След 1944 г. панаирът има прекъсване. Възстановява се на 8 септ. 1953 г. и трае пет дена. До 1962 г. има по-скоро показен характер, съобразен с политическата ситуация и се урежда в чест на 9 септ. В периода до 1972 г. панаирът променя облика си и се опитва да се възстанови в традиционния си вариант. От 1953 до 1972 г. панаирът се провежда на различни места в града – най-често на площада, където днес е автогарата и стига до парка, където е пазарът за животни (т.нар. „хайван пазар”). Панаирът е бил и на кооперативният пазар, пред „Зърнени храни”, но местата са били неподходящи като площ. След това панаирът е бил забранен…

С решение на ОбС Силистра, през 1992 г. Кръстовден – 14 септември отново се възстановява като Празник на Силистра.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе