Осъдителна присъда за жена, въвела турски гражданин в заблуждение с обещание за сватба и неплащане на данъци

Окръжен съд-Силистра призна за виновна Б.А. от село Йорданово, община Силистра, Силистренска област, за това, че в условията на продължавано престъпление с цел да набави за другиго имотна облага е възбудила и поддържала у турския гражданин Б.С. заблуждение, а именно, че има желание да отиде при него в Република Турция, за да се оженят и да заживеят заедно, за което са й необходими парични средства за заплащане на разходи за пътуване до Република Турция и с това му е причинила имотна вреда на стойност над 5 хиляди лева.

Окръжен съд-Силистра призна за виновна Б.А. и за това, че в условията на продължавано престъпление (2013-2022година), и в качеството си на данъчно задължено лице е избегнала установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери – 4060,39 лева, като не е подала съответните декларации за получените в периода 159 броя дарения от различни лица, възлизащи на обща стойност от 81 207,72 (осемдесет и една хиляди двеста и седем лева и седемдесет и две стотинки)лв., съгласно Закона за местните данъци и такси.

По искане на подсъдимата съдът разгледа делото по реда на съкратено съдебно следствие. Тази процесуална възможност цели по-бързо приключване на наказателното производство и намаляване на разходите за процеса.

В съдебно заседание Б.А. заяви, че изцяло признава фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тези факти.

Съдът наложи на подсъдимата Б.А. общо наказание „лишаване от свобода“ за срок от две години, като отложи изтърпяването на това наказание за срок от четири години.

С присъдата Б.А. бе осъдена да заплати глоба в размер на 1000 (хиляда лева ), както и направените по делото разноски в досъдебната фаза.

Б.А. е с българско гражданство, на 36 години, без образование, неграмотна, неомъжена, неработеща, неосъждана.

Присъдата е постановена с единодушно мнозинство на съдебния състав, без изразено особено мнение, и подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд-Варна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе