За 9-ти път се проведе фестивалът на динения маджун в село Смилец

В село Смилец днес за девети път се провежда неповторимия фестивал на динения маджун. Тази година той има статут на национален фестивал и се радва на посетители от цялата страна.

Събитието, организирано от кметството в селото, Народно читалище “Светлина-1906-Смилец” и Община Силистра, започна рано сутринта с носенето на дините от бостана.

На официалното откриване водосвет за здраве на всички участници и гости отслужи протопрезвитер Добри Чаков. Приветствия към присъстващите поднесоха кметът на село Смилец г-жа Мария Димитрова, председателят на Общински съвет Силистра г-н Димитър Трендафилов и зам.-кметът “Хуманитарни дейности” г-н Стилиян Стойчев. Г-жа Димитрова с вълнение сподели своята радост от нарастващия интерес към празника, започнат от нейната майка и баба. Г-н Стойчев и г-н Трендафилов пожелаха на гостите незабравими моменти на всички присъстващи.

В програмата на събитието има много работилнички за деца за изработване на динени фенери, произведения от диня, рисунки, както и за бостански плашила.

Гостите на фестивала опитаха от домашните баници с ръчно точени кори от майсторките от село Смилец.

Голям интерес предизвика и традиционното ревю на народни носии от деца от цялата област.

Специални участници във фестивала тази година са и производителите от Фермерския и арт пазар “ФермоАрт”.

За още по-доброто настроение на гостите в програмата на фестивала участват изпълнители и танцьори от близо и далеч.

Поздрав към всички поднесоха талантливите гайдарчета от школа “Великов” с ръководител Велико Великов.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе