Сайт на европейска асоциация отбеляза юбилея на Кючуккайнарджанския договор, проведен от община Кайнарджа

Председателят на Европейска мрежа „Места на мира“ Едуардо Басо от Португалия, участвал в събитието за 250 години на Кючуккайнарджанския договор, публикува материал за него в сайта на организацията (www.placesofpeace.eu), в която Кайнарджа членува от 2015 г. насам. В текста четем „На 21 юни 2024 г. Община Кайнарджа отбеляза 250-годишнината от подписания на това място през 1774 г. мирен договор между Руската и Османската империя. Тържествата, в които участваха различни политически и религиозни авторитети от Кайнарджа и Силистренска област, се проведоха през цялата сутрин в Парка на мира и започнаха с три кратки слова, посветени на датата, дадена от кмета на Кайнарджа г-н Любен Сивев, от областния управител на Силистра г-н Илиян Великов и от президента на ENPP Едуардо Басо, последвано от тържествено откриване на паметна плоча в чест на 250 години от Кайнарджанския мирен договор. Тържествата завършиха с колоквиум за ролята на Кайнарджанския мирен договор в историята на България и Европа с участието на преподаватели от университетите във Велико Търново, Силистра и други места в България, проведен в Посетителския център на парка на Мира. ENPP присъства на тези тържества по покана на кмета на Кайнарджа и беше представена от председателя на Управителния съвет Едуардо Басо, който постави букет цветя на паметната плоча в чест на 250-ата годишнина от този мирен договор“.

Областният управител Илиян Великов, също участник в събитието, включително при откриването на паметна плоча, посветена на него, приветства участниците, подчертавайки, че „Кючуккайнарджанският мирен договор е единствен по рода си в област Силистра, независимо че Добруджа в продължение на векове е район, в който са станали факт и други важни исторически събития за решаване на проблеми между държави и империи“. Той благодари от името на държавната власт на община Кайнарджа, че се е заела с организацията на програмата, включително с провеждане на научен форум с докладчици – учени и краеведи от Велико Търново, Варна, Силистра и Кайнарджа.

В програмата, създадена с логистичната подкрепа на Областна администрация Силистра във връзка с годишнината, бе осъществено и освещаване на посветената на годишнината паметна плоча, извършено с водосвет от отци от Доростолска епархия начело с епископ Борис. Част от нея бе и изложба, подготвена от силистренския клон на Национално дружество „Традиция“. На научната кръгла маса със специално написани доклади за участие в нея, издадени в юбилейна брошура, от двама професори, от един доцент, също от доктор на науките и от краеведи бяха разисквани теми, произтичащи от клаузите на договора, сложил край на т.нар. Първа Екатеринина война от общо 12, водени между Руската и Османската империи.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе