Над 50 изпълнители в 22-я Фоклорен събор Край чешмата – под върбата“ в Кайнарджа

На територията на комплекса „Историческа чешма – 1774“ в навечерието на 250-ата година от подписването на Кючуккайнарджанския договор в село Кайнарджа тази година има три големи събития: на 21 юни е освещаването на паметна плоча, посветена на годишнината, и научен форум, който също е свързан с него, а на 22 юни ще гостуват над 100 души от 20 туристически дружества в страната, за да участват в програмата „Нашият Дунав“ на ТД „Дочо Михайлов“ – Силистра.

Седмица преди това бе проведено поредното двадесет и второ издание на Фолклорен събор „Край чешмата – под върбата“ чакано и желано събитие не само от населението на Община Кайнарджа, но и от много гости. Тази година със задължително изпълнение на жътварска песен. Участваха 50 представители на читалища и клубове от страната, гост бе Професионален ансамбъл „Добруджа“ – Добрич. На снимката: КНХ „Дръстър“ гр. Силистра и КНХ „Ведрина“ гр. Алфатар – участници в събора.

Дафинка Станева, общественик от Кайнарджа, отбеляза в коментар във Фейсбук своето впечатление от проявата: „Въпреки че зимната буря унищожи част от естествената растителност, общинското ръководство направи възможното гостите на събора да се чувстват комфортно и да се наслаждават на изкуството на изпълнителите. В тазгодишното издание на събора бе включено и изпълнение на жътварска песен от страна на всеки художествен колектив. Това ще даде възможност да се съберат позабравени жътварски песни от Добруджа. Хвала на организаторите за цялостното провеждане на фолклорния събор в Кайнарджа!“.

Награда за жътварска песен получават:
– Всички индивидуални изпълнители до 18 г. възраст; НЧ „Стефан Караджа -1936г.“, с. Телериг, общ. Крушари, обл. Добрич, Група „Здравец“; НЧ „Асен Златаров -1872г.“, гр. Шумен, кв. Дивдядово, ГАФ.
– Награда на Кмета на Община Кайнарджа получават: НЧ „Св. Св. Кирил и Методий -1966г.“, гр. Силистра, ТА „Ритъм“, Пенсионерски клуб „Добруджански глас“, гр. Добрич, ЖПГ, ТС, АМПГ.
– Награда на НЧ „Отец Паисий -1942г.“, с. Кайнарджа получават:
-НЧ „Свобода -1941г.“, с. Горун, общ. Шабла, обл. Добрич, ПГ „Росна китка“; НЧ „Надежда -1943г.“, с. Зарник, общ. Кайнарджа, обл. Силистра, ДТС „Медено звънче“ – за най -атрактивен танцов клуб.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе