ПЕТКО ДОБРЕВ: Tрябва да решим образованието национален приоритет ли или не

-Г-н Добрев, какво е Вашето мнение за образованието в България?

-С просто око човек вижда, че дипломите са стока, която може да се търгува свободно. Това се отразява и върху възпитанието на учениците. С едно изречение – в криза е.

–Как да излезем от кризата?

-Според мен трябва да решим образованието национален приоритет ли или не. Ако решим , че трябва да е национален приоритет следва втората стъпка. Трябва да определим какво означава образованието да е национален приоритет. И след това да започнем да работим по този въпрос.

-А какво  означава национален приоритет според Вас?

Отговорът на този въпрос за мен е в Закона за народното просвещение от 1908г. Това е най-добрият образователен закон в Европа до днес. Съгласно неговите разпоредби просвещението е дело на местната общност, която чрез избори по закона  за избор на общински съветници избира Училищното настоятелство. Училищното настоятелство е истинският мотор на просвещението – определя бюджета, грижи се за материалната база, назначава учителите, изнамира средства за обучение на всички бедни деца и т.н. Казано накратко няма никакво значение кой е министър –председател,  министър на финансите ил иминистър на образованието. С този закон държавата е гарантирала условия на всяко дете за максимално развитие на неговите способности. За съжаление дори работещите в просветното министерство не са чували за този закон.Но за сметка на това днес повече от 15 закона, с повеч от 1000 страници, уреждат тези обществени отношения, които през 1908г са били уредени в рамките на 33 страници от Държавен вестник.

-С какво Коалиция „Център“ е по-различна във идеите си за реформа на образованието?

-В Канада се отделят 9%,във Финландия 6,4%,в Южна Корея 7,6% от БВП.В България спорим дали да е 4,1 или 4,5 %.Ние трябва да кажем а защо да не е 7%.Трябва да търсим смяна на философията, не остатъци за образованието, а приоритетно финансиране.

Учебният процес също трябва да претърпи смяна на философията. Ян Коменски е казал, че съвършено неразумен е оня, който счита за необходимо да учи децата не по оня начин, по който те могат да усвоят, а по оня начин, по който той сам желае. Образованието трябва да се съобразява с особеностите на възрастовата психология, която вече е значително променена. Образованието не трябва да се превръща  в механично наливане на знания, а във висша духовна дейност. Висшата духовна дейност означава, че трябва да изхвърлим търговците от храма на просвещението. Погледнете в какво се превръщат учебниците – източник на печалба за определени фактори с влияние в образователното министерство и понякога в инквизиция за децата.

Крайно време е управляващите българското образование да   разберат, че икономията от пренаселеност е за сметка на доброто умствено и духовно развитие на децата. Съотношението учител –деца в Норвегия и Унгария е 1-10, в Италия, Португалия, Швеция е 1-11, в Германия 1-14, в Гърция 1-13, в Албания е 1-21. В България е 1-17. Ако искаме да вървим към Албания тогава няма смисъл да променяме бюджетната философия, ако гоним Норвегия трябва да я сменим.

В образованието има верижна зависимост, при която качеството на по-високата степен зависи от качеството на по-ниската. Ето защо е необходимо да се започне със стратегия за най-ниската степен – началното и предучилищно  образование. Всяко следващо ниво трябва да се реформира, когато предходното е придобило устойчивост и е започнало да дава резултат.

Има ли връзка между това, че България е най-бедната страна в ЕС и мястото на интелекта в управлението на държавата?

-Ние имаме много добра поговорка „Ум царува,ум робува,ум патки пасе“. Днес България е най-бедна страна в ЕС. За да се въздигне отново  Отечеството ни, трябва да се извади от сегашното си окаяно положение българската интелигенция. Няма как да има възход за нация и държава, ако интелигенцията се тласка към пропаст. Днес в България най-унизени  и ограбени са повечето образовани хора. За да има силна българска нация тарикатлъкът трябва да бъде заменен с интелект.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе