39-и Национален поход „По пътя на четата на Таньо войвода“ в Силистра

За 39-и път от крайдунавското село Пожарево през Тутракан и 28 населени места в Добруджа и Лудогорието 350 участници ще започнат своя славен 220-километров тур от Дунава към Балкана в Националния поход „По пътя на четата на Таньо войвода“. За да достигнат на 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, до Керчан баир при с. Априлово в Поповския край. Учениците, преподавателите и историците са от различни краища на страната, включително от област Силистра. Началото на похода по традиция е пред паметника на един от стоте сливенски войводи, на 30 май в 8,00 ч. в Тутракан – Град на Българската бойна слава.

По предварително съобщение от Исторически музей Тутракан, който е сред през годините е сред партньорите в проявата, походниците ще участват в първия в програмата преглед за маршова и патриотична песен. Те ще поднесат цветя пред паметници, посветени на личности и на събития от няколко исторически периода. Венец ще бъде поднесен и от името на областния управител на област Силистра пред паметника на войводата Таньо Стоянов – символ на похода. Пред Обредния дом пред паметника на генерал Пантелей Киселов – герой от отбраната на Видинската крепост през Сръбско-българската война, от сраженията при Гечкинли и Селиолу в Балканската война, и от добруджанската кампания през 1916 г., по традиция ще бъдат връчени наградите на участниците в прегледа. Следва инсценировка при с. Пожарево със слизането на четата на брега на Дунава и тръгването ѝ по стария хайдушки път през Елията, Лудогорието и Поломието.

През годините по различни начини Областна администрация Силистра е била съпричастна към националния поход, който в момента е единствен по рода си в Крайдунавска Добруджа. Във връзка с похода „По стъпките на Таньо войвода“ свое обръщение към участниците в него отправя областният управител Илиян Великов: „Уважаеми организатори на Национален поход „По стъпките на Таньо войвода“, скъпи ученици – походници от цялата страна, от днес до 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, на всички Вас Ви предстои изпитание, съчетано с преживяване на различни по своето съдържание тържества на духа. Ставайки част от най-голямата по рода си патриотична проява в Североизточна България, Вие имате възможност да преодолявате трудности, свързани с естеството на похода, но в същото време в рамките на четирите дни на Ваше разположение са и поводи за размисъл и преклонение пред подвига на наши предци.

Символ на любов към отечеството, на стремежа към свобода на родината и на личен и колективен героизъм е походът, носещ името на славния сливенски войвода Таньо Стоянов. Знаков момент е, че маршрутът на похода върви по стария друм към Балкана по стъпките на четата на Панайот Хитов, също тръгнала от Добруджанския край при село Пожарево. Пожелавам на всички Вас успешно представяне в похода, както и в многобройните му съпътстващи прояви, включително във вълнуващите възстановки на сражения и събития от майските дни преди близо век и половина“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе