Изложба „Моите будители“ в Силистра

Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) представя в Силистра изложбата „Моите будители“. Изложбата представя олимпийските отбори по природни науки и техните ръководители. Проектът разказва за успехите на млади хора, които мечтаят за открития и академични постижения, и за ръководители, които вдъхновяват за нови върхове в науката. Всички те са малка, но значима част от съвременните будители на България.Тя представя българските олимпийци по природни науки в 17 пана с размери 1 метър на 1 метър. На паната са снимки от професионална фотосесия на 14 олимпийски отбора по природни науки заедно с техните ръководители.

Откриването на изложбата в Силистра ще се състои на 23.05.2024 г. от 15:00 ч. в Художествена галерия Силистра.

Миналата година в олимпийските отбори има трима ученици от Силистра. Това са:

  • Божидар Димитров, ПМГ Силистра – спечелил бронзов медал от Международната олимпиада по математика в Япония, и сребърен медал от Балканската олимпиада по математика в Турция.
  • Николай Георгиев, ПМГ Силистра – спечелил бронзов медал от Международната олимпиада по лингвистика, но не присъства в изложбата, защото е бил възпрепятстван да присъства по време на снимките.
  • Мира Липкова, ПМГ Силистра– участничка в Националния отбор на България по лингвистика и участвала на Международната олимпиада.

От началото на 2023 г. досега българските олимпийци по природни науки са спечелили 34 медала от най-престижните световни турнири – международните олимпиади по математика, физика, химия, биология, лингвистика, география, информатика и астрофизика. От тези състезания нашите ученици се завърнаха с 8 златни, 9 сребърни и 17 бронзови отличия. Заедно с останалите международни, европейски и балкански турнири през тази година общо завоюваните медали стават 71 – 11 златни, 28 сребърни и 32 бронзови.

Целта на изложбата е обществеността да види най-добрите български ученици по природни науки в центъра на прожекторите. Защото децата и техните ръководители заслужават да бъдат представени по най-добрия начин.

Основната задача на СООПН е да подпомага най-добрите български ученици по математика, физика, химия, биология, астрономия, астрофизика, лингвистика и информатика, които участват на най-престижните международни, европейски и балкански олимпиади и състезания по природни науки. Всяка година българските ученици печелят медали от тези състезания – за миналата година те са завоювали 90 медала.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе