Връчиха наградите от Двадесет и третия национален поетичен конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов

Връчиха наградите от Двадесет и третия национален поетичен конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов” . В зала „Диоген Вичев“ на РБ „Партений Павлович“ се състоя награждаването на участниците в двадесет и третото издание на Националния поетичен конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов”, който се реализира под патронажа на кмета на Община Силистра – г-н Александър Сабанов.

Конкурсът се утвърди като престижен национален поетичен конкурс, включен не само в общинския и областния календар за култура, но и събитие в календара на Министерството на културата.

В тазгодишното издание се включиха 110 автори, по пощенско клеймо – от 45 населени места на страната, включително от Силистра. Сред участниците в конкурса има и двама наши сънародници, които са изпратили произведенията си от Франция и Канада.

Журито на двадесет и третото издание на конкурса бе в състав:

Председател: Маргарита Петкова – поетеса с национално признание, любимка на няколко поколения читатели. Мнозина я познават като автор на книги с любовна лирика „Дива къпина“, „Шест етажа без асансьор“ и още много други произведения, както и последните й стихосбирки „Белите ми нощи“, и „Още бели нощи“, носител на национални и международни отличия.

Членове:

Доц. д-р Румяна Лебедова – Директор на Филиал Силистра на Русенския университет „Ангел Кънчев“ – преподавател, автор на книги, изследовател. Има научни интереси в областите: история на българската литература, архетипни пластове на културата, диалогизъм в литературата, интердисциплинарни връзки. Автор на монографии, с над 150 публикации в специализирания печат. Ръководител на лаборатория за културно-историческо наследство със студенти.

Ивелина Радионова– Поетеса и белетрист с почитатели и национално признание. Автор е на стихосбирки, повести и разкази. С много отличия от конкурси.

Дългогодишен партньор на конкурса е Литературно сдружение „Реката и приятели“ с председател г-жа Димитрина Христова. Тази година сдружението връчи своята специална награда на стихотворение под вх. №5 – „Спомен за любовта“ с автор д-р Добрин Паскалев от гр. Варна.

Д-р Добрин Паскалев е доктор по вътрешни болести и по нефрология. Има издадени шест стихосбирки. Той е включен в сборника „Хипократ и Пегас“ през 2022 г., в който са представени лекари-писатели, поети и есеисти. Членува в Сдружение на писателите – Варна.

Поради служебните си ангажиментите – лекции в Медицински университет Варна, където е преподавател, не може лично да присъства.

Той обяви, че дарява паричния еквивалент на своята награда на ЛС „Реката и приятели“ с благодарност за високата оценка на сдружението и с пожелание за творчески успехи.

Трета награда журито присъди на Христина Борисова от с. Богатово, обл. Габрово за стихотворение с вх.№22 със заглавие: „Трифон Зарезан”.

Христина Борисова пише стихове от ученическите си години.Завършила е Техническия университет в Габрово, машинен инженер. Работила е като конструктор, редактор на местен вестник, специалист в търговски отдел, понастоящем пенсионер. Автор е на осем стихосбирки. Многократно награждавана с национални и международни литературни награди.

Авторът нямаше възможност лично да получи наградата, но в телефонен разговор изказа благодарността си към журито и организаторите, за удостояването й с тази награда.

С втора награда е удостоена Жени Щерева от гр. Пловдив за стихотворение с вх.№97 със заглавие: „Бръшлян и лоза”

Жени Щерева работи като начален учител. Дебютната й стихосбирка „Из нощните записки на една сова“ печели наградата за дебют в IX Национален конкурс за поезия „Д. Дамянов“ гр. Сливен.Нейни стихотворения са включени в различни сборници и отличени с награди в много литературни конкурси.

Авторът присъства в залата и получи наградата си от г-н Стилиян Стойчев – зам.-кмет “Хуманитарни дейности”.

С първа награда бе удостоена Петя Цонева от гр. Габрово за стихотворение с вх.№ 110 със заглавие „Пропуск за възкръсване”.

Петя Цонева е родена в гр. Габрово. Доцент е по английска литература във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Има шест издадени стихосбирки. Публикува в национални издания и е лауреат на множество национални конкурси. През 2023г. става и лауреат на голямата награда на името на Н.Й. Вапцаров-Варна. Удостоена е с отличието „Сребърно перо“ на Славянската литературна и артистична академия.

Дамата също получи своята награда лично.

Приветствия към присъстващите поднесе зам.-кметът г-н Стилиян Стойчев.

За отличната атмосфера на събитието допринесоха изпълненията на Ния Атанасова – възпитаничка на г-жа Лилия Пейчева-Тодорова и Емили Джамбазова, от Вокална студия „ДО РЕ МИ“ с ръководител Бонка Скорчелиева.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе