Офисът на НАП в Силистра възстанови над 1,5 млн. лв. надвнесен данък на повече от 2 300 лица, ползвали данъчни облекчения

Над 2 300 лица от област Силистра, ползвали различни видове данъчни облекчения, предимно данъчни облекчения за деца,  възстановиха  повече от 1 590 000 лева от  надвнесени данъци. От приходната агенция в града отчитат висок ръст на желаещите да ползват данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания.

От НАП Силистра напомнят, че който не е представил декларация пред работодателя, може да ползва данъчно облекчение за деца чрез подаване на годишна данъчна декларация, но не по-късно от 30 април 2024 г., когато изтича крайният срок на данъчната кампания за обявяване на доходите за 2023 година и заплащане на дължимите данъци. Сумите се възстановяват от приходната агенция в срок от един месец след подаването на декларацията.

За да ползва данъчни облекчения физическото лице (включително едноличен търговец) трябва през 2023 г. да е получавало доходи, облагаеми с годишни данъци (данък върху общата годишна данъчна основа или данък върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец). Хората без приходи  или само с необлагаеми доходи като обезщетение за майчинство например, както и само с доходи, облагаеми с окончателен и/или патентен данък, не могат да се възползват от облекченията, но това може да направи другият родител.

От приходното ведомство в дунавския град акцентират, че задължително условие за ползване на данъчни облекчения е, лицата да нямат задължения, подлежащи на принудително изпълнение към момента на подаване на декларацията.

От НАП съветват гражданите, които притежават персонален идентификационен код, да декларират своите доходи и ползват данъчни облекчения чрез предварително попълнената декларация, достъпна в Портала за е-услуги на НАП , като преди подаването й да проверят данъчната си сметка онлайн.

Условията за ползване на всяко едно от данъчните облекчения са подробно описани в сайта на НАП, YouTube канала и Фейсбук страницата на приходната агенция. Информация по тези въпроси може да се получи и от Информационния център на НАП на телефони: 0700 18 700 и 02 9859 6801, както и на имейл [email protected].

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе