На Заговезни в Айдемир – пореден Празник на кукерите и маските

Празникът на кукерите и маските в село Айдемир – една проява от Областен и общински културни календари, предстои да бъде проведен за 48-ми път в центъра на най-голямото село в област Силистра. Той е дело на общината, едноименното кметство и НЧ „Родолюбие“. Насрочен е за 17 март. В ход е записването за участие на кукерски групи и на индивидуални участници. Празникът е един от първите по рода си в страната, който продължава да бъде актуален вече почти половин век.

Сред акцентите е и местната кукерска група, която има награди от най-големите фестивали за кукерски и маскарадни игри, включително „Сурва“ – Перник, както и участие в голям международен тематичен профил в Москва (2020), където в продължение на дни провежда шествия на Червения площад. Айдемирският празник завършва на Паткина чешма с друг познат от векове момент – т.нар. уралия, което е прескане на огън за здраве.

Област Силистра е сред административните единица, на чиято територия кукерската традиция е жива и се поддържа под една или друга форма. Факт са още два подобни мащабни фестивала – в Калипетрово (следващият е догодина) и в село Варненци, община Тутракан – тази година на 10 март. Общински и общоселски прояви има в населени места като Алфатар, Кайнарджа, Проф. Иширково, Сребърна и др. В алтернативни варианти кукерски изяви има в училища, детски градини, както и на читалищно ниво.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе