Силистренското читалище „Доростол“ посвети концерта „Песен за България“ на националния празник „ТРЕТИ МАРТ“

С изпълнения на Смесен хор „седянка“ с диригент Лидия Кулева – песни с патриотична тематика и на народна основа, с танци на балет „ЛИДЕНС“ с ръководител Лидия Маркарян, с рецитатори от СУ „Никола Вапцаров“ премина концертът „Песен за България“ на НЧ „Доростол“. Под това си име той е традиционен за навечерието на ТРЕТИ МАРТ – национален празник на България, ден да отбелязване на освобождението на страната от османска власт в резултат от поредната Руско-турска освободителна война, завършила със Санстефанския мирен договор.

През настоящата година на формацията, чието начало под това име е от 1908 г., когато е създадено едноименното дружество, предстои фестивал в Италия и участия в други събития с хоров характер. В ход е подготовката и на честването „130 години хорово пеене“ в град Силистра, чието начало е през 1894 г., когато излиза и първото в България музикално списание, наречено „Кавал“ по идея на чеха Карел Махан, за което свидетелства паметна плоча на ул. „Любен Каравелов“ №1 в крайдунавския град.

Снощи бе и другата проява на най-старото читалище в Силистра по повод големия празник: от 18 ч. в залата на Младежки дом е концертът „За теб, Българийо“ с участието на АНТП „Силистра“ с главен художествен ръководител Нихомир Лефтеров и на ДФФ „Добруджанче“.

Силистренското читалище "Доростол" посвети концерта "Песен за България" на националния празник "ТРЕТИ МАРТ"…

Posted by Jordan Georgiev on Thursday, February 29, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе