Факт е второто за годината дарение на Фондация „Бъдеще 2008“

Факт е второто за годината дарение на Фондация „Бъдеще 2008“, този път за детската градина от българската общност в село Цолика, Република Молдова. Нейният председател Ивайло Ангелов връчи нови учебници и образователни игри за деца от предучилищна възраст; знаменца и пано със символите на България, карта на страната и мартенички с българския трикольор както за децата, така и за всички, които присъстващи на ритуала. Домакините са споделили, че това е първият случай на делегация с мисия от България да посети селото със специалната задача да подкрепи запазения български дух.

„Директорката на детското заведение ни посрещна изключително радушно, а на мероприятието присъства и кметът на комуна Еникьой, част от която е село Цолика, Кантемирски район“, съобщи Ангелов за медиите. Гостуването му е било уважено и от кмета на комуна Плоп, която е в същия (Кантемирски) район на републиката. Тя се побратими миналата година със село Малък Преславец, община Главиница.

За гостите децата от детската градина са изнесли културна програма, а две от по-възрастните местни българки са изпели няколко български народни песни, съхранени през вековете на молдовска почва и до днес. Инициативата на Ивайло Ангелов за побратимяване на селища от България с комуни или села от Молдова с българско население в тях ще продължи и тази година.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе