85-годишна жена от Алфатар е станала жертва на телефонна измама

85-годишна жена от Алфатар е станала жертва на телефонна измама. На 19 февруари тя получила телефонно обаждане от мъж, представящ се за лекар. Обяснено ѝ било, че синът ѝ е пострадал и се нуждае от спешна операция, за която са необходими 8000 лв.

Жената не разполагала със сумата, но „лекарят“ склонил да извърши интервенцията срещу наличните ѝ 3000 лв. Комуникацията продължила по мобилен телефон, чрез който жертвата била контролирана и напътствана. Така жената пристигнала в Силистра и оставила сумата под  знак от пътната сигнализация. След получаване на сигнала за случая по-късно същия ден в РУ-Силистра е образувано досъдебно производство.

ОДМВР-Силистра препоръчва: Не давайте пари, поискани по телефона! При телефонно обаждане с искане на пари сигнализирайте на тел.112 или се свържете с близките си. Сред най-популярните сценарии са: заплащане на скъпо лечение, освобождаване от наказателна отговорност, участие в полицейска акция за залавяне на измамници, но са възможни и други схеми. Затова запомнете: всяко телефонно обаждане с искане на пари под различни предлози е измама!

Разговаряйте с възрастните си близки и непрекъснато им напомняйте за съществуващата опасност, разяснете им основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе