Кукерската група при НЧ „Родолюбие-2006“-с. Айдемир със злато в ХХХ-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2024

Кукерската група при НЧ „Родолюбие-2006“ – с. Айдемир е сред големите победители в ХХХ-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2024. Това обяви председателят на фестивалното жури проф. д-р Николай Ненов на пресконференция в Минната дирекция, след като заседаваха до късно през нощта.

В Категория „НАГРАДА ЗА МАСКИ И КОСТЮМИ“ в Група „КУКЕРИ“, Кукерите от Айдемир се завърнаха със ЗЛАТОТО, което се превръща в още една голяма награда във визитката с награди от „Сурва“, след спечелена „Бронзова маска“ през 2020г. Прилагаме информация директно от официалната страница на организаторите.

НАГРАДА ЗА МАСКИ И КОСТЮМИ

СУРВАКАРИ

  • златен медал – област София, община Елин Пелин, село Лесново
  • сребърен медал – област Перник, община Ковачевци, село Калище
  • бронзов медал – област Перник, община Радомир, село Копаница

КУКЕРИ

  • златен медал – област Силистра, община Силистра, село Айдемир
  • сребърен медал – Не се присъжда
  • бронзов медал – Не се присъжда

Айдемирските кукери пишат нова страница в историята на селото. Трудът, постоянството и себераздаването на всички членове от групата получава достойна оценка и вдъхва нови сили за още по-високи и призови награди в името на селото, общината и държавата.

В организация на много високо ниво, за участници и зрители, е преминал тази година фестивалът. Членовете на групата споделиха своите положителни впечатления от мероприятието. Журито се е постарало да обхване много области в индивидуалността на всички участници, като е разделило наградния фонд в различни категории. По този начин се е постигнал голям баланс в оценяването и всички се чувстват оценени за труда си като се поддържа и желанието да се включат отново в следващото издание.

Сурвакарските групи на село Стефаново и село Мещица, бабугерите от Банско и кукерската група от с. Вресово са големите победители в XXX-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“.

Със сребърни маски ще бъдат удостоени сурвакарската група на село Черна гора и кукерите от село Тъжа. Бронзовите маски тази година отиват при групата от село Лесковец и кукерската група на ямболското село Победа. Купата на Федерацията на европейските карнавални градове ще бъде връчена на сурвакарската група на селата Расник и Габровница, обл. Монтана.

Специални награди на кмета на община Перник г-н Станислав Владимиров ще бъдат връчени на сурвакарската група на с. Големо бучино , сурвакарската група на село Долни Раковец, и групите на „Трети квартал“, гр. Благоевград и кв. „Шарон“, Петрич. Златният медал за детска група пък получиха децата от кв. „Църква“.

Наградата на публиката спечели групата от кв. „Шарон“ на гр. Петрич. Тя получи 14,07% от вота на публиката във фестивала.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе