Над 15 млн. лв. са платени чрез ПОС терминал в НАП Силистра през 2023г.

Над 15 млн. лв. са внесените чрез ПОС терминал на НАП в Силистра –  данъци (над 7 млн. лв.) и осигуровки (близо 8 млн. лв.) през 2023 г., съобщават от офиса на приходната агенция в дунавския град. Това е с над 30 % повече, отколкото през 2022 г.

Заради повишения интерес от страна на клиентите към този метод на плащане,  гишета в салона за обслужване на клиенти разполагат с устройство, което е на разположение на данъкоплатците, посетили офиса на агенцията в града.

От НАП Силистра напомнят, че от октомври 2023 г. плащанията към приходната агенция се извършват по нови банкови сметки. Всяка от тях е предназначена за погасяване на определено задължение: данъци, социално–осигурителни и здравни вноски, вноски за ДЗПО и вземания, подлежащи на принудително събиране от публичен изпълнител. Гражданите и дружествата от цялата страна внасят по определената сметка съответния вид задължение, независимо към коя структура на НАП са регистрирани по постоянен адрес или адрес на управление.

Чрез физическите ПОС терминали в офисите на приходната агенция, както и чрез виртуалния ПОС (е-услугата за плащане) в Портала за електронни услуги на НАП, клиентите плащат без такса. Необходима е банкова карта, а преводът се отразява веднага в данъчно-осигурителната сметка на лицето, вместо след  24 часа, както е при традиционните банкови преводи. При необходимост, след плащане клиентът на момента може да получи удостоверение от НАП за липса на задължения или за непрекъснати здравноосигурителни права.

Изключение има при внасянето на задължения към други институции (например глоби от КАТ) или задължения в процес на принудително изпълнение, тъй като те изискват  допълнителна обработка и разпределението им отнема повече време, обръщат внимание от НАП.

От НАП Силистра напомнят, че плащането на задължения онлайн става както с ПИК, така и с електронен подпис.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе