Община Силистра продължава партньорството си с Агенцията за социално подпомагане по предоставяне на приемна грижа

От 01.01.2024 г., социалната услуга „Приемна грижа“ ще се реализира по проект BG05SFPR002-2.006 „Повишаване на капацитета на служителите на Агенцията за социално подпомагане във връзка с модернизирането на системите за социална закрила“ – Компонент 1 по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 г.

Новият проект допълва и развива предходния „Приеми ме 2015“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и ще допринесе за продължаващо разширяване на приемната грижа на национално ниво и за развитието ѝ по децентрализиран начин.

Целта на проекта е усъвършенстване и разширяване на обхвата на приемната грижа посредством продължаване на предоставянето ѝ на местно ниво като алтернативна форма за отглеждане на деца в риск в семейна среда. Тя поставя специален фокус върху развитието на специализирана приемна грижа за деца с увреждания, деца – жертви на насилие или трафик и деца – непридружени бежанци.

Дейностите по приемна грижа се предоставят от доставчик – общините чрез областни екипи по приемна грижа (ОЕПГ), ситуирани в областните центрове, които отговарят за всички общини – партньори на територията на съответната област.

Доставчикът, чрез ОЕПГ, предоставя доброволна, професионална и заместваща приемна грижа, което включва целият пакет от дейности, свързани с набиране, оценяване и обучение на кандидати за приемни семейства, взаимно адаптиране, подкрепа и наблюдение на отглеждането на детето, насочен към приемните родители, семействата на близки и роднини, както и кандидатите за приемни семейства.

Всички планирани дейности запазват досегашния областен модел на приемната грижа, утвърден от проект „Приеми ме 2015“, включително структурата на Областните екипи по приемна грижа, обучения, супервизии и т.н.

ОЕПГ при Община Силистра предоставят дейности по приемна грижа в общините Силистра, Дулово, Кайнарджа и Главиница.

Разходите на общините за изпълнение на дейностите са допустими от 01 януари 2024 г., с което се цели да се постигне плавен преход между двата проекта по отношение на приемната грижа и да се гарантира непрекъснатост на дейностите и защита на интересите на настанените деца, недопускане на възможност за прекратяване на настаняването, потвърдено от съда за тези деца и попадането им обратно в социални услуги.

Приемната грижа продължава да бъде приоритет за Министерството на труда и социалната политика, за Агенцията за социално подпомагане и за всички участващи общини, които полагат допълнителни усилия за гарантиране на здравето, образованието и социалното включване на всяко дете.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе