Удължават проекта „Грижа в дома“ в Силистра с 3 месеца

С подписването на Допълнително споразумение към Договор за безвъзмездна финансова помощ BG05SFPR002-2.001-0036-C01 „Грижа в дома – Община Силистра“, Процедура BG05SFPR002-2.001 „Грижа в дома“, Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, Община Силистра осигури продължаване предоставянето на интегрираната здравно-социална услуга „Грижа в дома“ с 3 месеца, като крайният срок за приключване на проектните дейности се променя от 03.01.2024 г. на 03.04.2024 г., а общата продължителност на проекта става 15 месеца.

Средствата за целия период на реализиране на проектните дейности са в размер на 2 234 675,30 лв.

Доставчик на здравно-социалната услуга от общ икономически интерес „Грижа в дома” е отдел „Обществено здраве, социална политика и спорт“ при Община Силистра.

Основна цел на проекта: Осигуряване на подкрепа в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа.

Специфични цели:
1. Подобряване качеството на живот и възможностите за социално включване на хората с увреждания и възрастните хора, чрез осигуряване на мрежа от услуги в домашна среда и изграждане на подходящ капацитет за предоставянето им.
2. Да се надгради модела за предоставяне на здравно-социални услуги в домашна среда за възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания.
3. Разширяване на възможностите за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда, вкл. и в контекста на пандемични ситуации.

Дейностите по предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги се предоставят при спазване принципите на зачитане на личното пространство и достойнство, самостоятелност и независимост на потребителя; гарантиране на поверителност на личните данни и информация и включват: почасови услуги за лична помощ на нуждаещи се лица, почасови услуги в подкрепа на социалното включване и почасови здравни услуги.

Конкретните услуги за всеки потребител се определят на базата на идентифицираните нужди на лицата от целевата група, в резултат на извършена оценка на индивидуалните потребности и включват: почасови услуги за лична помощ, почасови услуги в подкрепа на социалното включване и почасови здравни услуги.

За получаване на интегрирани здравно-социални услуги по проекта не се заплаща такса.

Целевите групи, които обхваща социалната услуга включват възрастни хора в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания.

До настоящия момент, в рамките на Проекта са обхванати 488 лица от целевите групи.

След приключване на проектните дейности се предвижда здравно-социалните услуги да продължат да се предоставят като делегирана от държавата дейност.

Община Силистра подписа Допълнително споразумение към Договор за безвъзмездна финансова помощ BG05SFPR002-2.001-0036-C01…

Posted by Община Силистра on Friday, December 22, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе