Учебен семинар с представители на певчески, танцови и обредни колективи от област Силистра в библиотеката

Учебен семинар с представители на читалища, ръководители на певчески, танцови и обредни колективи от област Силистра в Р.Библиотека „П. Павлович” – Силистрая, организиран от РЕКИЦ Силистра.

Лектор: Професор, доктор по музикално и танцово изкуство НИКОЛАЙ НИКОВ на тема: „ФОЛКЛОРЪТ НА СЦЕНА – какво „ДА” и „НЕ” при възстановка на българския фолклор и „ФОЛКЛОРЪТ НА СЦЕНА”- ЗНАЦИТЕ НА ФОЛКЛОРА.

Всички участници в семинара получиха Удостоверение за завършил/а/ успешно образователен семинар „Фолклорът на сцена”, съгласно конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство и книга „Фолклорът на сцена” с автор професор Николай Ников. За въпросната книга автора казва:„Тази книга е едно съкровище – паметта на българите, преразказвана от стотици хора, чиито имена са подредени до финалния обелиск в книгата. Тя е за фолклора, който хилядолетия бива низвергнат от религии, запрещаван от политики, „претворяван“ по сцени, събори и фестивали. И все пак е оцелял през годините с неговите 82 празника, които редят света на дедите ни. В този празничен свят подреденото е код към Слънцето, а неподреденото – към Луната. Свят, в който нещата от живота имат „лице“, ама и „опако“. С тази книга ще си припомним и/или тепърва ще разберем нещо повече за традициите на българите; какво се прави в „делник“ и в „празник“, и защо на сцена тези традиции не са същите“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе