Професор по музикално и танцово изкуство кани на семинар активисти на любителското творчество от Крайдунавска Добруджа

Регионален експертно-консултантски и информационен център ”Читалища” – Силистра организира предпразничен учебен семинар на тема „Фолклорът на сцена”, съобщи за медиите ст. експерт Мария Неделчева. Лектор е професор Николай Ников, който е доктор по музикално и танцово изкуство и има посветена на същите въпроси книга. Срещата с него ще се проведе в зала „Диоген Вичев” на Регионална библиотека” град Силистра на 15 декември от 9.30 часа. Добре са дошли ръководители на състави и работещи в сферата на любителското творчество, както и интересуващи се от традиционния български фолклор.

За въпросната книга на професора научаваме от интернет: „Тази книга е едно съкровище – паметта на българите, преразказвана от стотици хора, чиито имена са подредени до финалния обелиск в книгата. Тя е за фолклора, който хилядолетия бива низвергнат от религии, запрещаван от политики, „претворяван“ по сцени, събори и фестивали. И все пак е оцелял през годините с неговите 82 празника, които редят света на дедите ни. В този празничен свят подреденото е код към Слънцето, а неподреденото – към Луната. Свят, в който нещата от живота имат „лице“, ама и „опако“. С тази книга ще си припомним и/или тепърва ще разберем нещо повече за традициите на българите; какво се прави в „делник“ и в „празник“, и защо на сцена тези традиции не са същите“.

Преди пет години проф. Ников, който сам може да играе около стотина български хора, както признава в свое интервю, удостоен бе удостоен от Асоциацията на хореографите в България с голямата си награда за изследователска му дейност в чест на професионалния празник ”Ден на танца”.

Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе