Полицейска операция срещу престъпността и изборните нарушения в Силистренско

Мащабна специализирана полицейска операция се провежда днес на територията, обслужвана от ОДМВР-Силистра. Тя е насочена към противодействие на престъпленията, свързани с изборното законодателство и политическите права на гражданите, противодействие на конвенционалната престъпност, опазване на обществения ред и подобряване на пътната безопасност. В нея са включени служители на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“, „Противодействие на икономическата престъпност“ и „Пътна полиция“ при Областната дирекция, както и служители на Районните управления в Силистра, Дулово и Тутракан.

На възлови места на територията на областта са изградени контролно-пропускателни пунктове, на които се извършват проверки на лица и моторни превозни средства.

На база изготвен анализ след първия тур на изборите контролната дейност на полицията е насочена към рискови населени места. Обект на контрол са магазини, заложни къщи, пунктове за метали и за дърва, чрез които евентуално може да се осъществи контролиран вот.

Активните полицейски действия целят да постигнат и превантивен ефект в рисковите за гласуване населени места. Като превантивна мярка до момента са съставени 64 протокола за предупреждение по ЗМВР.

Само през първите три дни на седмицата – от 30.10.2023 г. до 01.11.2023 г., от служители на ОДМВР-Силистра са извършени проверки на 375 моторни превозни средства, 24 места, за които има информация, че в тях се извършва търговия с вот, 13 заложни къщи, магазини и фирми за бързи кредити, 42 лица от активния криминален контингент. Съставени са 22 протокола за предупреждение по чл. 65 от ЗМВР, установени са 3 лица, обявени за общодържавно издирване, 2 лица са задържани, разкрити са 7 престъпления.

В периода преди, по време и след провеждане на първия тур на местните избори в ОДМВР-Силистра са отработени 12 сигнала, свързани с изборни нарушения, резултатите от които са докладвани в Районната прокуратура. Образувани са 3 досъдебни производства по чл. 167 – 169 от НК във връзка с нарушения на изборното законодателство.

Активните полицейски действия продължават.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе