В Кайнарджа започна заседание на общото събрание на Европейска мрежа „Места на мира“

Днес, 27 октомври 2023 г. Село Кайнарджа, област Силистра, е домакин на поредното заседание на Общото събрание на Европейска мрежа „Места на мира“ с председател Едуардо Басо. Ритуал по посрещане на гости от 5 страни – от България, Португалия, Унгария, Германия и Румъния, с очакване към тях да се присъединят и от Украйна – всички те членове на Асоциацията, заедно още с населени места от Нидерландия и Словакия. В понеделник в Посетители туристически център „Историческа чешма 1774 г.“ събитието продължава с форум с млади хора от страни – членки на Асоциацията, по линия на програма „Еразъм +“.

Тържеството премина с участието на Минчо Йорданов – областен управител на област Силистра, и на Илиян Великов – заместник областен управител. В началото: поздравителна програма от ученици от ОУ „Черноризец Храбър“ – Кайнарджа. Домакин на събитието бе Мая Бочева – и.д. кмет на община Кайнарджа, която приветства гостите. Областният управител поздрави присъстващите от името на държавната власт: „Приветствам Ви с традиционното българско „Добре дошли“ в най-малката местна административна единица в област Силистра – община Кайнарджа. Пожелавам здраве и успех на участниците в провежданото днес Общо събрание на Европейската мрежа „Места на мира“!“.

Привличането на Кайнарджа към нея е заслужено: тук е подписан Кючук-кайнарджанският мирен договор между две мощни за времето си империи – Руската и Османската, сложил началото на зачитането на правата на християните и на възможността да строят свои храмове. За събитието днес напомня издигнатата в края на по-миналия век чешма.

Кайнарджа членува от 2015 г. насам в мрежата като равноправна с другите членове. По този начин първа от България общината стана част от асоциация, обединяваща населени места в Европа, на чиито територии са били подписани мирни договори, оставили трайни следи в световната история. Мрежата насочва страните към опазване на историческото и архитектурното наследство в тези селища, прави ги също известни и посещаеми. Историческата чешма, свързана със събитието, е от 1892 г., а през 1942 г. тя е обновена, за да бъде превърната впоследствие в акцент в парково пространство.

Част от него е и Посетителски туристически информационен център с малка документална изложба и зала за провеждане на различни форми на общуване. На територията на парка се провежда всяка година фестивалът „Край чешмата, под върбата“. Паметници на знакови личности – Екатерина Велика и граф Пьотр Румянцев, допълват атмосферата в нея. Налична е и сцена за културни прояви. През 2018 г. на нея бе проведен фестивалът „В песен, слово, шарка – мирът да грее ярко”, посветен на мира по света.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе