Силистренският смесен хор участва на фестивал за източноправославна музика в Сливен

Смесен хор „Седянка“ при НЧ „Доростол“ – град Силистра (диригент Лидия Кулева), бе сред участниците в десетото юбилейно издание на първия по рода си в България Фестивал на източноправославната църковна музика „Николай Триандафилов – Сливенец“, организиран от НЧ „Зора 1860“ с подкрепата на община Сливен, представена на събитието от зам.-кмета Стоян Марков, и на Сливенската митрополия.

Фестивалът, чието първо издание е през 1994 г., е кръстен на името на Николай Триандафилов – Сливенец, който в периода 1847-1849 година издава в Букурещ първите три църковно-певчески сборници на църковнославянски език, заменили старогръцкия език, използван дотогава в богослужението. Благодарение на това си дело, продължено с издание на учебника „Гледало“, който е за византийска невмена нотация, Сливненец остава свързан завинаги с българската национална кауза.

Във фестивала участваха седем състава от различни градове, включително от града домакин – Смесен хор „Добри Чинтулов“ с диригент Георгиос Филаделфвес – грък от Атина, живеещ в града на стоте хайдути, възпитаник на Софийската музикална академия. Други участници: Смесен хор „Бургас“, Камерен хор „Иван Спасов“ от Пловдив, Вокална формация „Мелос“ от Севлиево и Дамска хорова формация „Лира“ от Нови пазар.

Те бяха поканени за догодина да станат част от юбилейното 20-о издание на Международен фестивал на православната музика в Поморие в който през години силистренските хористи са участвали няколко пъти. За представянето си в сливенския фестивал хоровете подаръци от организаторите, включващи плакети с лика на създателя на фестивала академик протопсалт Методий Григоров; сборника „Хорово изкуство и музикално възпитание“ и др.

По време на своето пребиваване в Сливен силистренските хористи бяха посрещнати радушно от бивша своя хористка – Таня Памукова, която заедно със своя съпруг разведе добруджанци по знакови места извън града – местността „Карандила“, която е част от Природен парк „Сивите камъни“. Част от групата посети Регионалния исторически музей, в който най-известната част е колекцията от оръжие от времето на Българското възраждане, включително произведено в Сливен. Както и останките от крепостта „Туида“, където бе проведен фестивалът за клубове за народни хора, наречен „Приятели чрез танца“. В същия ден в града бе проведен и Международен планински маратон „Хайдушки пътеки“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе