Обвиняем за държане на 1303.5 грама марихуана с цел разпространение остава в ареста

Окръжен съд-Силистра определи най-тежката мярка за процесуална принуда „Задържане под стража“ на Н.Д., на 29 години от село Коларци, община Тервел, област Добрич.

Н.Д. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 13.10.2023година е държал на две отделни места високорискови наркотични вещества с цел разпространение. В къщата, която обвиняемия обитава повече от пет години е установено наличие на марихуана с бруто тегло 122,5грама, а в лекият автомобил, управляван от него е установено наличие на марихуана с бруто тегло 1181 грама.
Окръжна прокуратурата-Силистра поиска от съда да определи спрямо Н.Д. най-тежката мярка за процесуална принуда, мотивирайки се с повишената обществена опасност на личността на обвиняемия, престъпните му наклонности и опасността да извърши друго престъпление или да се укрие.

На противоположно становище бе защитникът на обвиняемия, който оспори искането и пледира за определяне на по-лека мярка за неотклонение, а именно „парична гаранция“ в размер определен от съда, както и евентуално „забрана за напускане на пределите на Република България.

В правото си на защита и последна дума обвиняемият изрази съжаление и се извини за стореното.

Според съдебния състав, от събрания до момента доказателствен материал-разпити на свидетели, резултати от извършените претърсвания и изземвания, и други писмени доказателства, може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към престъплението, в което е обвинен.

Имайки предвид броя на деянията, количеството на иззетото наркотично вещество, налагащо извод за предназначеност за разпространение, съдът прие, че престъплението извършено от обвиняемия, определено от закона като тежко, е с висока степен на обществена опасност. Това обстоятелство, съчетано с тежестта на предвиденото от закона наказание, а именно „лишаване от свобода“, сочи на реална опасност обвиняемият да се укрие и/или да извърши друго престъпление.

Съдът намира, че единствено исканата от прокурора мярка би реализирала предвидените в закона цели и само тя би защитила охраняваният обществен интерес.

С оглед на това съдът взе мярка за неотклонение “Задържане под стража“ спрямо обвиняемия Н.Д.

Определението на съда подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд-Варна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе