Двама мъже, обвинени в грабеж на вещи в големи размери, остават в ареста

Окръжен съд-Силистра взе най-тежката мярка за неотклонение по отношение на К.Б. на 52 години от град Силистра и С.М. на 44 години от град Варна.

Двамата са привлечени като обвиняеми, за това, че на 12.10.2023 година в апартамент в град Силистра са отнели чужди движими вещи от владението на две лица – пари и златни накити на обща стойност 100 хиляди лева, представляваща големи размери, с намерение противозаконно да ги присвоят. На К.Б. и С.М. са повдигнати обвинения за извършено тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 5 до 15 години, и конфискация на имуществото на виновните.

В съдебно заседание Окръжна прокуратура поддържа искането си за вземане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняемите, тъй като са събрани достатъчно доказателства за тяхната съпричастност към извършеното тежко престъпление. К.Б. и С.М. няколкократно са признавани за виновни за извършени умишлени престъпления, макар към момента да са реабилитирани. Всичко това формира извод, че съществува реална опасност да се укрият и/или извършат нови престъпления.

Обвиняемите и техните защитници оспориха искането на прокуратурата, и помолиха съда да определи по-лека мярка за неотклонение „домашен арест“ на К.Б. и С.М.

За да прецени каква мярка за неотклонение да определи, съдът е задължен да съобрази две кумулативни предпоставки, визирани в чл. 63 от наказателно-процесуалния кодекс /НПК/. Първата е от събраните по делото доказателства да може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието, а втората да се направи извод за съществуване на реална опасност от укриване или извършване на престъпление от обвиняемите.

Състав на Силистренския окръжен съд прецени, че към момента са събрани достатъчно доказателства за съпричастност на обвиняемите към престъплението-извършени са много разпити, претърсване, изземване, огледи на веществени доказателства, фотоалбуми, справки и др. Третият съучастник в тежкото престъпление не е установен, явно е, че се укрива и е укриван от обвиняемите. Те укриват и иззетите с принуда вещи.

Престъплението е извършено по брутален и нагъл начин. То е с висока обществена опасност, изискваща обществения интерес да бъде защитен. Това обстоятелство, съчетано с тежестта на предвиденото от закона наказание, а именно „лишаване от свобода“ от 5 до 15 години и конфискация на имуществото на виновните, сочи реална опасност те да се укрият или извършат ново престъпление.

С оглед на това съдът взе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на обвиняемите К.Б. и С.М.

Определението на съда подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд-Варна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе