Фестивалът на мамалигата в Нова Черна събра за 11-и път участници от България и Румъния

Единадесетото издание на Фестивала на мамалигата бе проведено в тутраканското село Нова Черна. Организатор на проявата е Народно читалище „Васил Йорданов-1942 г.“, преминала с подкрепата на община Тутракан и кметство Нова Черна. Русенският екип на „Нова ТВ“ се включи пряко в ефира на националната телевизия, за да представи фестивала, в който участват и румънци – от град Кълъраш (ТС „Бъръганул“) и от комуна Кирнодж – село побратим на град Тутракан. Гостуваха и двама известни готвачи, участници с успешно представяне в кулинарен телевизионен формат. В действие бе и детска работилница.

Богата бе и програмата на сцената с песни и танци – български и румънски. Гости: Детски танцов състав от град Русе, танцьорите от Клуба за народни танци „Нашенци“ също от най-големия български дунавски град, както и народният певец Петър Кирилов от град Попово, председател на тамошното сдружение „Цветница“ – организатор на различни културни прояви. Специално поздравление от областния управител Минчо Йорданов, в което той акцентира върху културната проява като една от най-големите сред кулинарните в Крайдунавска Добруджа, събрала и тази година стотици участници от няколко области – Силистра, Разград и Русе, както и 21 самодейни състава.

В него се казва: „Поздравявам Ви с участието в културна проява с международен характер, в която за пореден път си дават среща песента и танцът с непреходна във времето традиция в сферата на изкуството за приготвяне на храна в български условия. Във Ваше лице Силистренска област има дейни представители на кулинарията, което е част от народното творчество, запазено за поколенията. Пожелавам Ви да покажете и този път най-доброто, което умеете при огнището, на сцената и на мегдана“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе